Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı

Yaz Programı

16 - 17 Haziran 2022

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı sunuyor. Antik Çağ ekonomisi ve ticareti üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan program, Anadolu’da Helenistik Dönem, Roma ve Bizans ticareti, kültürü ve ekonomisi üzerine çalışan genç araştırmacılara gerekli teorik ve pratik alt yapıyı sağlamayı amaçlıyor.

İki gün sürecek seminerler ve atölye çalışmalarından oluşan programın ilk gününde Anadolu Ağırlıkları terminolojisi hakkında temel bilgiler, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi bronz ve kurşun ağırlıkları üzerine seminerler verilecek. Ağırlık birimleri ve ölçüm hakkında temel bilginin yanı sıra ağırlıkların kültürel ve sosyal hayattaki yeri ele alınacak: Tüccarların alışveriş yaparken kullandıkları güven sembolleri, ağırlıklar üzerinde bulunan şehir simgelerinin tarihi ve mitolojik hikâyeleri ve pazar yerinde adalet gibi konular incelenecek.

Programın ikinci günü pratik çalışmalarına odaklanacak, Anadolu ağırlıkları, temel müzecilik eğitimi çatısı altında vaka çalışmaları ve atölyelerle incelenecek. Arkeolojik bir kazıda eserlerin çıkarılışı, belgelenmesi, konservasyonu, müzeye getirilmesi, müzede koleksiyon yönetimi, eserlerin sergilenmesi ve müzede eğitim atölyeleri ağırlıklar özelinde değerlendirilecektir.

Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı Pera Müzesi’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Program detayları için tıklayın!

Yılan Başı

Yunan tanrısı Apollo ve oğlu Asklepios tıp ve şifa âleminin yöneticisiydi. Apollo aynı zamanda ışık ve güneşin tanrısıydı, onun güneşi simgelemesi ve tıpla ilişkisi daha sonra Hekim İsa ve dirilişle bağlantılanacaktı.

Dünyanın En Yalnız Katı Meyve Sıkacağı

Tüketimci kültürü eleştiren bu eserden yola çıkarak Harun Çırak’tan bu şeylerin neler söylediklerini, nasıl söylendiklerini hayal etmesini istedik. Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ilk bölümde hevesle satın alındıktan sonra bir köşeye fırlatılan meyve sıkacağına kulak kabartıyoruz…

Gelecek Hatıraları

Geleceği hatırlamaya çalışıyorsun. Tarihi bir saraydaki çini panoya resmedilen kuş duvarda yerini almış. Bir kilise ve caminin çinileri tuvallere boyanmış. Yüzlerce yıllık bir seramik tabağın deseni kadife bir perdede karşına çıkıyor. Eski bir vazonun kırık çiçekleri artık birer heykel. Yeşil bir bitki yapraklarını gündüz açıp gece kapatıyor.