Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı

Yaz Programı

16 - 17 Haziran 2022

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı sunuyor. Antik Çağ ekonomisi ve ticareti üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan program, Anadolu’da Helenistik Dönem, Roma ve Bizans ticareti, kültürü ve ekonomisi üzerine çalışan genç araştırmacılara gerekli teorik ve pratik alt yapıyı sağlamayı amaçlıyor.

İki gün sürecek seminerler ve atölye çalışmalarından oluşan programın ilk gününde Anadolu Ağırlıkları terminolojisi hakkında temel bilgiler, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi bronz ve kurşun ağırlıkları üzerine seminerler verilecek. Ağırlık birimleri ve ölçüm hakkında temel bilginin yanı sıra ağırlıkların kültürel ve sosyal hayattaki yeri ele alınacak: Tüccarların alışveriş yaparken kullandıkları güven sembolleri, ağırlıklar üzerinde bulunan şehir simgelerinin tarihi ve mitolojik hikâyeleri ve pazar yerinde adalet gibi konular incelenecek.

Programın ikinci günü pratik çalışmalarına odaklanacak, Anadolu ağırlıkları, temel müzecilik eğitimi çatısı altında vaka çalışmaları ve atölyelerle incelenecek. Arkeolojik bir kazıda eserlerin çıkarılışı, belgelenmesi, konservasyonu, müzeye getirilmesi, müzede koleksiyon yönetimi, eserlerin sergilenmesi ve müzede eğitim atölyeleri ağırlıklar özelinde değerlendirilecektir.

Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı Pera Müzesi’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Program detayları için tıklayın!

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Ay Havuzu <br>  Işın Beril Tetik

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Ay Havuzu
Işın Beril Tetik

Ela bir yıl önce, yedi dakikalığına ölmüştü. Küçük kardeşinin parktaki kum havuzunun içinde neşeyle oyun oynayışını seyrederken gelmişti ölüm ona. Tüm dünyasını bembeyaz yakıcı bir ışıkla kaplayan ani bir ışıma, bir canavarın kükreyişini andıran zalim bir gümbürtü… 

Sonsuz Paris (1959-1965)

Sonsuz Paris (1959-1965)

1960’lı yıllarda, Alberto Giacometti yaşadığı kente, Paris’e, sokaklarını, kafelerini, atölyesini ya da karısı Annette’in dairesi gibi daha özel yerleri çizerek saygısını sunmuştur, bu çizimler onun en son kitabını oluşturacaktır: Paris sans fin (Sonsuz Paris). 

Haliç

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta.