Ateşli ve Gözüpek: Lale Mansur

Söyleşi

15 Ekim 2022 / 18.00

Oynadığı filmler ile, Türkiye sinemasında alışılmadık, çizgi dışı kadın rolleri ve hikayelerinin baş kahramanlarından Lale Mansur, 11. Pembe Hayat KuirFest kapsamında seyirci ile buluşuyor.

80'li yıllarda kadın filmleri yönetmeni olarak anılan Atıf Yılmaz, LGBTİ+ hareketinin güçlenmesi ve kuir teorinin gelişmesi ve ile paralel olarak, 90’larda rastladığımız o yıllara damgasını vurmuş ve kült olarak anılan LGBTİ+ temalı filmlere de imzasını atmıştı. Yalnızca yönetmenler değil, o dönemin kadın oyuncuları da bu güçlü imajların ve dönemin etkisini taşıyarak, bahsi geçen filmlerin sinema tarihindeki yerini sağlamlaştırmıştı. Lale Mansur, oynadığı güçlü ve gözüpek kadın rollerinin yanı sıra, politik duruş ve dünya görüşü olarak da ezberbozan çizgisini günümüze dek taşımıştı.

90’lı yıllar LGBTİ+ temalı filmlerinin önemli örneklerinden olan Düş Gezginleri filminin gösteriminin akabinde, Lale Mansur ile, 80’ler ve 90’ler Türkiye sineması ve ateşli ve gözüpek Lale Mansur sineması üzerine bir sohbet gerçekleştireceğiz. Sohbetin kolaylaştırıcılığını KuirFest Direktörü Gök Akyel ve kuir sinemacı, aktivist, Hayalimdeki Sahneler filminin yönetmeni Metin Akdemir gerçekleştirecek.

Akışkan Rego

Her ne kadar Rego, geç de olsa, çağının öncü feministlerinden biri olarak kabul edilmişse de, cinsel akışkanlığı ele alışıyla ilgili çok az şey yazılmıştır. Hatta çizim ve resimlerindeki sado-mazoşist akım, partiarka ile sömürülen kadın arasındaki klasik çatışmanın bir okuması olarak anlaşılmıştır. Türkiye ve Almanya’daki ilk müze sergileri, Rego’nun toplumsal cinsiyet ve kimlik hakkında sanıldığının çok ötesinde akışkan bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor.

Moskova Kavramsalcılığı

Düşünme biçimimiz kökten bir değişime uğramış durumda, ama insanların çoğu bunun pek farkında değil gibi.

Kurumsallaşmış düşünme biçimi son 24 yüzyıldır yaptığı gibi doğrusal Neo-Platonik yapısını sürdürüyor.

Diego Rivera’nın Yaşamı

Diego Rivera, 1886’da Guanajuato’da doğdu. San Carlos Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki öğreniminden sonra, henüz 19 yaşındayken devlet bursuyla Avrupa’ya gitti. 12 yıl boyunca Madrid ve Paris’te kübist çevrelerde yaşadı ve resim yaptı.