Hayırlı Evlat’ı Yakından Tanıyalım

Çevrimiçi Söyleşi

21 Nisan 2021 / 19:00

13 sanatçı ve kolektifin işlerini bir araya getiren ve kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanan Zevk Meselesi sergisi kapsamında, sergide Bırak Kendini (2019) başlıklı videosuyla yer alan sanatçı Hayırlı Evlat, serginin küratörü Ulya Soley moderatörlüğünde çevrimiçi bir söyleşi gerçekleştiriyor.

Hayırlı Evlat’ın Bırak Kendini çalışması anket sonuçlarına göre yıllardır Türkiye’nin en mutlu şehri seçilen Sinop’tan yola çıkarak yazılan bir pop şarkısı ve video klip. Hayırlı Evlat’ın Sinoplulara yönelttiği soruların yanıtlarına bakılırsa turizm şirketlerinin işine yarayan bu istatistik, gerçek durumu yansıtmıyor. Türkiye’nin siyasi ortamında mutlu olmayı “yumuşak bir direniş” olarak tarif eden Hayırlı Evlat, kumsaldan ormana, oradan sahilde bir okey masasına ve son olarak rakı sofrasına uzanan bu videoda ortaya koydukları sahte oyunculuklarla turizm reklamlarında yaratılan mutluluk tablolarına gönderme yapıyor. Söyleşi, Hayırlı Evlat’ın üretim pratiğine ve kitsch kavramıyla ve popüler kültürle ilişkilenme biçimlerine odaklanıyor.

Etkinlik “Senkron: Eş Zamanlı Video Sergileri” kapsamında gerçekleşmektedir.

Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğin dili Türkçedir. Katılım için rezervasyon gereklidir.

Rezervasyon Formu

Zevk Meselesi

Zevk Meselesi, ortaya çıktığı 19. yüzyıldan bu yana anlamı değişikliğe uğrayan kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanan bir grup sergisiydi.

Zevk Meselesi

Isabel Muñoz ile Söyleşi<br> Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz ile Söyleşi
Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz, dünyanın çeşitli coğrafyalarından insanları ve kültürleri konu alan etkileyici monokromatik portreleriyle tanınan, çalışmaları dünya çapında çok sayıda galeri ve müzede sergilenmiş İspanyol bir fotoğrafçı. Bana göre Muñoz'un fotoğraflarının uluslararası alanda bu denli önem taşımasının başlıca nedeni, özellikle farklı kültürlerin doğasını ve estetiğini yansıtmak üzere çektiği portrelerinde kendini gösteren olağanüstü yeteneği.

Sina Çölünde Bir Yalnız Kartal

John Frederick Lewis en önemli Viktorya dönemi Britanyalı Oryantalist sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Pera Müzesi’nde 2008 yılında Tate Britain işbirliğiyle düzenlenen Doğu’nun Cazibesi sergisinde Lewis’ın eserleri sergilenmişti.

Rüzgârın Başrolde Olduğu Dokuz İlham Verici Sanat Eseri

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.