Motifler ve Kültürel Etkileşimler

Sergi Turu

5 Eylül 2023 / 13.30
8 Eylül 2023 / 19.00

Canlı ve renkli motiflerin nakşedildiği seramikleriyle ünlenen Kütahya, 18. yüzyılda Osmanlı’nın en önemli seramik üretim merkezi haline geldi. Günlük ihtiyaçlara hitap eden zengin ürün yelpazesiyle toplumun büyük beğenisini kazanan Kütahya seramikleri; Avrupa, Uzakdoğu ve Anadolu motiflerinden etkilenen hünerli ustaların elinde kültürel etkileşimin tanığı olan sanat eserlerine dönüştü.

Rehberli turda Kahve Molası sergisi ve Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'nda bulunan eserler üzerindeki motifler aracılığıyla Osmanlı’nın Uzak Doğu ve Avrupa ile kültürel etkileşimleri inceleniyor. Katılımcılar, sergide bulunmayan iki eseri de görme fırsatı yakalıyor.

Sergi turuna katılan misafirlerimize Pera Café’de Türk kahvesi ikramımızdır.

30 dk sürecek rehberli tur ücretsizdir ve dili Türkçedir. Uzun Cuma dışında müze giriş bileti ayrıca alınmalıdır. Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Kahve Molası

Venedik balyosunun Topkapı Sarayı’na kabulü

1699’dan 1737’deki ölümüne kadar İstanbul’da yaşayan Valenciennes’li ressam Jean-Baptiste Vanmour’un eserleri arasında Avrupalı elçilerin kabul törenlerini betimleyen seriler özel bir yere sahiptir.

Modernite  Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Modernite Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Isabel Muñoz ile Söyleşi<br> Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz ile Söyleşi
Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz, dünyanın çeşitli coğrafyalarından insanları ve kültürleri konu alan etkileyici monokromatik portreleriyle tanınan, çalışmaları dünya çapında çok sayıda galeri ve müzede sergilenmiş İspanyol bir fotoğrafçı. Bana göre Muñoz'un fotoğraflarının uluslararası alanda bu denli önem taşımasının başlıca nedeni, özellikle farklı kültürlerin doğasını ve estetiğini yansıtmak üzere çektiği portrelerinde kendini gösteren olağanüstü yeteneği.