Motifler ve Kültürel Etkileşimler
Kütahya Çini ve Seramikleri Sergi Turu

Sergi Turu

5 Eylül 2023 / 13.30
8 Eylül 2023 / 19.00

Canlı ve renkli motiflerin nakşedildiği seramikleriyle ünlenen Kütahya, 18. yüzyılda Osmanlı’nın en önemli seramik üretim merkezi haline geldi. Günlük ihtiyaçlara hitap eden zengin ürün yelpazesiyle toplumun büyük beğenisini kazanan Kütahya seramikleri; Avrupa, Uzakdoğu ve Anadolu motiflerinden etkilenen hünerli ustaların elinde kültürel etkileşimin tanığı olan sanat eserlerine dönüştü.

Rehberli turda Kahve Molası sergisi ve Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'nda bulunan eserler üzerindeki motifler aracılığıyla Osmanlı’nın Uzak Doğu ve Avrupa ile kültürel etkileşimleri inceleniyor. Katılımcılar, sergide bulunmayan iki eseri de görme fırsatı yakalıyor.

Sergi turuna katılan misafirlerimize Pera Café’de Türk kahvesi ikramımızdır.

30 dk sürecek rehberli tur ücretsizdir ve dili Türkçedir. Uzun Cuma dışında müze giriş bileti ayrıca alınmalıdır. Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Süreli Sergi

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. 

Kahve Molası

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş  <br> Tatiana Trouvé

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş
Tatiana Trouvé

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Kapriçyolar

Kapriçyolar

1729 tarihli Akademi Sözlüğü’nde kapris şöyle tanımlanıyordu: “düşünceden (niyetten) yola çıkarak oluşturulmuş, genellikle olağan ve yaygın kurallara uymayan yargı. 

Bir Hançer Tarihi

Bir Hançer Tarihi

Manzaralar, baskılar ve illüstrasyonlar yapan Henryk Weyssenhoff, yaratıcı enerjisinin büyük bölümünü Belarus’un, Litvanya’nın ve Samogitya’nın gerçekçi manzaralarını yapmaya harcadı.