Konser
26 Ekim 2018 / 00:02
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından ilham alan “Yeni Sesler” başlıklı müzik projesi kapsamında Şirin Pancaroğlu ve Bora Uymaz’ın “Ölçüler” başlıklı bestesi Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlendi. Konserde, ağırlık ve uzunluk ölçü isimlerinin verdiği ilhamla ortaya çıkan enstrümantal müziklerin yanı sıra divan ve halk şairlerinin konuyla ilgili bestelenmiş şiirlerine emprovize icralar eşlik etti. Ölçülerin ticaret gibi günlük hayatla kesiştiği ortamlar, Erdem Helvacıoğlu’nun eski kayıtlardan derleyerek oluşturduğu elektronik ses tasarımlarıyla yeniden canlandırıldı.
Beste
Şirin Pancaroğlu & Bora Uymaz
Elektronik Ses Tasarımı
Erdem Helvacıoğlu
Konser Programı
Adalet
İki dirhem bir çekirdek
Okka
Mîzan
Altın ile seng
Evzan
Arşın arşın
Endaze
Elli dirhem
Müzisyenler
Şirin Pancaroğlu, arp
Bora Uymaz, vokal ve bendir
Mehmet Bitmez, ud
Şirin Pancaroğlu hakkında
1968 yılında Ankara’da doğan Şirin Pancaroğlu Avrupa’daki eğitimini Cenevre Konservatuvarında, ABD’deki eğitimini ise Indiana Üniversitesi Jacobs Müzik Fakültesi’nde dünyaca ünlü pedagog Susann McDonald’ın rehberliğinde yüksek lisans derecesiyle tamamladı. 1988’ten bu yana yurt içi ve dışında Hasret Bağı, Kuyruklu Yıldız Altında, Barokarp, Telveten, Eski Dünya-Yeni Dünya, İstanbul’un Ses Telleri, Elişi, Resonating Universes, Çengnağme, Cafe Tango ve Eternal Love başlıklı albümleri yayınlandı. Türkiye’deki tüm uluslararası festivallerin yanı sıra dünyanın dört bir yanında konserler verdi; uluslararası arp yarışmalarında jüri görevi yaptı.
Pancaroğlu, çalgısının Türkiye’deki tanıtımına katkıda bulunmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için 2007 yılında Arp Sanatı Derneğini kurdu. Bir dönem akademisyenlik yapan Pancaroğlu, bunun yanı sıra uzun yıllar eğitimci kimliğiyle çocuklar ve yetişkinlerle bir arada oldu. Bu birikimlerini çeşitli mesleki yayınlarda ve gazetelerde kaleme aldığı müzik yazılarıyla okurlarla paylaşan sanatçı, Dünya Arp Kongresi’nin de yönetim kurulu üyesidir.
Bora Uymaz hakkında
1994 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nı birincilikle kazanıp, 1999 yılında aynı başarı ile mezun olan Bora Uymaz eğitimi süresince, Cinuçen Tanrıkorur, Akın Özkan, Vefik Ataç ve Rehâ Sağbaş gibi sanatkarlarla çalıştı. 2000 yılında Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sınavını kazanıp atandığında tam donanımlı bir bestekâr, ses sanatçısı ve tanburiydi. Bursa’nın ardından İzmir’e tâyin olan sanatçı, burada Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Türk Din Musikisi Bölümü’nde yüksek lisans derecesini almış ve halen aynı bölümde başladığı doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Sanatçı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu solist olarak görev yapmakta olup 2014-2016 yılları arasında TRT Nağme’den haftada bir kez canlı olarak yayınlanan “Aşk-u Muhabbet” başlıklı tasavvuf müziği programının müzikal yönetmenliğini ve solistliğini gerçekleştirmiştir. Bora Uymaz, 2013’ten bu yana arpist Şirin Pancaroğlu ile pek çok projede iş birliği yapmaktadır.
Erdem Helvacıoğlu hakkında
Erdem Helvacıoğlu dünyaca tanınan film ve elektroakustik müzik bestecisidir.
Ümit Ünal, Melisa Önel, Belma Baş, Ömür Atay, Sefa Öztürk, Peter Sasowsky, Eileen Hofer, Luli Bitri, Hani Saqr, Ece Soydam, Sinan Kesova, Aslıhan Ünaldı gibi yönetmenler ile çalıştı ve onlarca uzun metraj dökümanter, kurmaca ve kısa filme müzik besteledi. Film müzikleri ile Rotterdam, Lokarno, İstanbul, Berlin ve Cannes gibi uluslararası festivallere katıldı. Ses tasarımını üstlendiği Belma Baş'ın filmi “Poyraz” 2006 yılı Cannes Film Festivali resmi seçkisinde yer aldı.
New Albion, Sub Rosa, Innova gibi prestijli plak şirketleri tarafından yayınlanmış olan 13 solo ve duo çalışması All About Jazz, Guitar Player, Textura, Cyclic Defrost, Culture Catch, Exclaim! ve Perfect Sound Forever gibi müzik dergileri tarafından “yılın albümü” seçildi. Elektroakustik müzik eserleri de, Luigi Russolo, MUSICA NOVA ve Insulae Electronicae Elektrokustik Müzik gibi yarışmalardan ödüller aldı. Müzik prodüktörü, remixer ve ses mühendisi olarak Gorillaz, AronChupa, Nina Persson, Sezen Aksu, Vega, Rashit, Timuçin Esen, Mehmet Akbaş, Şirin Soysal gibi sanatçı ve gruplar ile çalıştı. Helvacıoğlu çalışmalarını halen New York ve Istanbul'daki stüdyolarında sürdürmektedir.
İlgili Proje
Müze koleksiyonlarını farklı ifade olanakları sunan mecralarla yeniden keşfetmeyi amaçlayan projede, çeşitli müzik türlerinde çalışmalar yapan besteci, müzisyen veya sanatçılar “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüeri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarından esinlenen üretimler gerçekleştirdi.
Proje hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)