Roma Dönemi Anadolusunda Seyahat

Panel

25 Ekim 2024 / 11.00

Antik Çağ’da, tıpkı günümüzde olduğu gibi, insanlar farklı sebeplerle sürekli hareket hâlindeydi; yeni fırsatlar, ticaret ya da keşif amacıyla seyahat ediyorlardı. Bu yolculukların gerçekleşebilmesi için güvenilir taşıtlar, dayanıklı binek hayvanları ve sağlam yollar ile güvenli limanlar gibi hayati altyapı unsurlarına ihtiyaç vardı. Elbette, bu altyapının sağlamlığı ve güzergahların güvenliği, her yolculuğun kaderini belirleyen kilit unsurlar arasında yer almaktaydı. 

Panelde, Prof. Dr. Ferit Baz (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk (Marmara Üniversitesi) ve Doç. Dr. Emre Erten’in (İstanbul Üniversitesi) katılımıyla Roma dönemi Anadolusunda seyahat tartışılıyor. Bu dönemde yolların türleri, genişlikleri, yol yapım faaliyetleri; taşıtların ve binek hayvanlarının özellikleri, güzergâhların güvenliği, limanların yapıları ve insanların seyahat esnasında kullanabilecekleri yol kılavuzları, haritalar ve kitaplar gibi kaynaklar ele alınıyor. Ayrıca, Roma posta teşkilatı, antik yazarların seyahatle ilgili anlatıları, turizm, Bithynia, Phrygia ve Kappadokia bölgelerindeki bazı yol güzergahları ile konuya dair epigrafik veriler de inceleniyor.

Pera Müzesi Oditoryumunda gerçekleşecek etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik Türkçedir.

Süreli Sergi

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu. 

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Zamansız Fotoğraflar, Tanıdık Yüzler

Zamansız Fotoğraflar, Tanıdık Yüzler

Bir Yıldız Moran retrospektifi niteliğindeki Zamansız Fotoğraflar sergisinin belki de en merak uyandıran bölümü yirmi fotoğraftan oluşan portre seçkisi. Bu yirmi yüzün her biri başka yöne bakıyor, her birinin hikayesi bambaşka…

Sanatta Venüs

Sanatta Venüs

José Sancho, yarattığı kadın gövdelerinin şehvetli niteliğini gizlemek bir yana, ön plana çıkarır. Bu gövdeler önden simetriktir, fakat yandan bakıldığında içbükey ve dışbükey formların oluşturduğu zıtlık eserlere hareketlilik katar. 

Kader Kısmet <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Kader Kısmet
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.