Sislej Xhafa

Sanatçı Konuşması

10 Mart 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Sislej Xhafa ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Sanatçı, sergide yer alan Hala İsimsiz eserinin yanı sıra diğer eserlerinden de örnekler sunacak. Konuşmada, eserlerinde ön plana çıkan kalıplaşmış yargılar temasının yanı sıra, çağdaş toplumun sosyal, ekonomik ve politik gerçekliğinin tüketim kültürü etrafında nasıl konumlandığına odaklanacak.

Sanatsal araştırmasının temelini Kosova kökeni ve yasal statü sorgulaması oluşturur. Deneyiminden yola çıkarak turizm, zorla yasadışılık, millet kavramı ve oy kullanma hakkının reddi gibi süreçleri inceler ve kavramsal bir dil kullanarak ironik, esprili ve yıkıcı bir tavır takınır.

Kosovalı sanatçı Sislej Xhafa 1970 yılında İpek şehrinde doğar, şu an New York’ta yaşayan ve çalışan sanatçı kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda sergi düzenler. Seçili sergileri arasında MAXXI Müzesi, Roma (2016); 55. Venedik Bienali İtalya Pavyonu, Venedik (2013); Blain Souther Galersi, Londra (2013); Non Galerisi, İstanbul (2012); Galleria Continua, Le Moulin (2012); Magazzino d’Arte Moderna, Roma (2009) bulunur. Xhafa, 2017 Venedik Bienali’nde Kosova Cumhuriyeti’ni temsil edecektir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Moskova Kavramsalcılığı

Düşünme biçimimiz kökten bir değişime uğramış durumda, ama insanların çoğu bunun pek farkında değil gibi.

Kurumsallaşmış düşünme biçimi son 24 yüzyıldır yaptığı gibi doğrusal Neo-Platonik yapısını sürdürüyor.

Mark Požlep

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında sergide yer alan sanatçıların eserlerini paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez 1981, Slovenya doğumlu Mark Požlep’in sergideki “Cennetten de Garip” adlı eserini ele alıyoruz.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...