Sislej Xhafa

Sanatçı Konuşması

10 Mart 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Sislej Xhafa ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Sanatçı, sergide yer alan Hala İsimsiz eserinin yanı sıra diğer eserlerinden de örnekler sunacak. Konuşmada, eserlerinde ön plana çıkan kalıplaşmış yargılar temasının yanı sıra, çağdaş toplumun sosyal, ekonomik ve politik gerçekliğinin tüketim kültürü etrafında nasıl konumlandığına odaklanacak.

Sanatsal araştırmasının temelini Kosova kökeni ve yasal statü sorgulaması oluşturur. Deneyiminden yola çıkarak turizm, zorla yasadışılık, millet kavramı ve oy kullanma hakkının reddi gibi süreçleri inceler ve kavramsal bir dil kullanarak ironik, esprili ve yıkıcı bir tavır takınır.

Kosovalı sanatçı Sislej Xhafa 1970 yılında İpek şehrinde doğar, şu an New York’ta yaşayan ve çalışan sanatçı kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda sergi düzenler. Seçili sergileri arasında MAXXI Müzesi, Roma (2016); 55. Venedik Bienali İtalya Pavyonu, Venedik (2013); Blain Souther Galersi, Londra (2013); Non Galerisi, İstanbul (2012); Galleria Continua, Le Moulin (2012); Magazzino d’Arte Moderna, Roma (2009) bulunur. Xhafa, 2017 Venedik Bienali’nde Kosova Cumhuriyeti’ni temsil edecektir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Süreli Sergi

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan

Bu eser, çeşitli koleksiyonlardaki benzer örneklere dayanarak, 16. yüzyılda Avrupalı ressamlar tarafından sıklıkla yapılmış Mihrimah Sultan portrelerinden biridir.

 

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll <br> Murat Başekim

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll
Murat Başekim

Loş gecede çağırıyor. Beni. Beni istiyor. İşitiyorum fısıltısını. Parfümünü.Tatlı tükürüğünü. Siluet sallanıyor. Çağırıyor. Ona gitmeliyim.O kadar uzakta değil. İşitiyorum. Aşk bu. Eminim.

 

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir.