Yönetmen Peter Tscherkassky ile Söyleşi

Söyleşi

20 Eylül 2024 / 20.15

Pera Film, Othon Cinema ve Avusturya Kültür Ofisi iş birliği ile sunduğu Avangardın Rüyası programı kapsamında, Avusturyalı yönetmen Peter Tscherkassky’nin filmlerinden oluşan bir seçki sunuyor. Aynı gün gösterilecek kısa film seçkisi İmgenin Kırılımı’nın ardından Peter Tscherkassky ile söyleşi gerçekleştiriliyor.

Peter Tscherkassky Hakkında
Peter Tscherkassky, 1958 yılında Viyana'da dünyaya gelmiş Avusturyalı bir avangart film yapımcısı. Viyana Üniversitesi ve Berlin'deki Freie Universität'te eğitim aldı ve doktora tezini “Film ve Sanat" üzerine yazdı. 1979'dan beri kendi filmlerini yapıyor ve 1984'ten beri film teorisi ve film tarihi alanında kapsamlı yayınlar sunuyor. Linz Sanat ve Endüstriyel Tasarım Üniversitesi'nde (1989-2002) ve Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde (1998-2006) olmak üzere çeşitli öğretim görevlerinde bulundu. 1993 ve 1994 yıllarında Diagonale - Avusturya Film Festivali’nin sanat yönetmenliğini yaptı. Filmleri 50'den fazla ulusal ve uluslararası ödül aldı. Bunlar arasında "Avusturya Film Sanatı Ödülü" (1996), "Oberhausen Uluslararası Kısa Film Günleri Büyük Ödülü" (2002) ve Venedik Film Festivali'nde "En İyi Kısa Film Orizzonti Ödülü" (2010) bulunmaktadır.

Peter Tscherkassky'nin filmleri Centre Pompidou, Harvard Üniversitesi Film Koleksiyonu ve Cinémathèque Française gibi çok sayıda önemli koleksiyonda da yer almaktadır.

Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır. Konuşma ücretsizdir ve kapasite sınırlıdır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO <br> Tevfik Uyar

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO
Tevfik Uyar

Duruşma salonunun büyük bir mekan olacağını hayal etmişti. Hiç de öyle değildi. Kendi evinin salonu kadar bir yerin bir tarafını biraz yükseltip, üzerine yüksek bir kürsü yerleştirmişlerdi.

Kâhin Serenatları I İki Elli, Kübra Uzun

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ilk çalma listesi Kübra Uzun’un hazırladığı "İki Elli".

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.