Yönetmen Peter Tscherkassky ile Söyleşi

Söyleşi

20 Eylül 2024 / 20.15

Pera Film, Othon Cinema ve Avusturya Kültür Ofisi iş birliği ile sunduğu Avangardın Rüyası programı kapsamında, Avusturyalı yönetmen Peter Tscherkassky’nin filmlerinden oluşan bir seçki sunuyor. Aynı gün gösterilecek kısa film seçkisi İmgenin Kırılımı’nın ardından Peter Tscherkassky ile söyleşi gerçekleştiriliyor. 

Peter Tscherkassky Hakkında
Peter Tscherkassky, 1958 yılında Viyana'da dünyaya gelmiş Avusturyalı bir avangart film yapımcısı. Viyana Üniversitesi ve Berlin'deki Freie Universität'te eğitim aldı ve doktora tezini “Film ve Sanat" üzerine yazdı. 1979'dan beri kendi filmlerini yapıyor ve 1984'ten beri film teorisi ve film tarihi alanında kapsamlı yayınlar sunuyor. Linz Sanat ve Endüstriyel Tasarım Üniversitesi'nde (1989-2002) ve Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde (1998-2006) olmak üzere çeşitli öğretim görevlerinde bulundu. 1993 ve 1994 yıllarında Diagonale - Avusturya Film Festivali’nin sanat yönetmenliğini yaptı. Filmleri 50'den fazla ulusal ve uluslararası ödül aldı. Bunlar arasında "Avusturya Film Sanatı Ödülü" (1996), "Oberhausen Uluslararası Kısa Film Günleri Büyük Ödülü" (2002) ve Venedik Film Festivali'nde "En İyi Kısa Film Orizzonti Ödülü" (2010) bulunmaktadır.

Peter Tscherkassky'nin filmleri Centre Pompidou, Harvard Üniversitesi Film Koleksiyonu ve Cinémathèque Française gibi çok sayıda önemli koleksiyonda da yer almaktadır. 

Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır. Konuşma ücretsizdir ve kapasite sınırlıdır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

1866’da Rusçuk’ta dünyaya gelen Ali Sami, ailesiyle İstanbul’a taşınır. Üsküdar – Beylerbeyi kütüğüne kayıtlı olduğundan Üsküdarlı Ali Sami olarak bilinir. 

Kitsch ve Kitle Kültürü <br>  Umberto Eco

Kitsch ve Kitle Kültürü
Umberto Eco

Doğrudan bir etkiyi amaçlayan bir iletişim olarak Kitsch'in tanımı, kuşkusuz, onu kitle kültürü ile özdeşleştirmeye ve avantgarde'ın öne sürmüş olduğu "yüksek" kültürler diyalektik bir karşıtlık içine koymaya yardımcı olmuştur. 

Kapriçyolar

Kapriçyolar

1729 tarihli Akademi Sözlüğü’nde kapris şöyle tanımlanıyordu: “düşünceden (niyetten) yola çıkarak oluşturulmuş, genellikle olağan ve yaygın kurallara uymayan yargı.