1001 Gram

13 Eylül - 23 Kasım 2019

Pera Film, Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı video yerleştirmesi kapsamında özel bir gösterim gerçekleştiriyor. Sanatçı Nicola Lorini tarafından gerçekleştirilen, kütle birimi kilogramın tanımının değişmesi ve İnternetin teorik kütlesinin hesaplanması gibi yakın zamanda gerçekleşen önemli gelişmeleri merkezine alan yerleştirme, ziyaretçileri Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.

Film hakkında

Marie her şeyin ölçülebilir, biçilebilir olmasını seviyor. Fakat mutluluk nasıl ölçülür? Bir ömrün kaç kilo geldiği nasıl bilinebilir? Norveç'in sıra dışı komedi ustası Bent Hamer'dan insan olmanın tuhaflıklarına dair bir film: 1001 Gram.

Bilim insanı olan Marie (Ane Dahl Torp) her şeyin fiziksel olarak ölçülebilir olmasına takıktır ve hem özel hem de iş hayatını aynı mesafeli tavırla idare etmektedir. Kendisi gibi bu konuda fanatik olan babası Ernst’le birlikte Norveç’in ağırlık ve ölçekler enstitüsünde çalışır. Ernst kalp krizi geçirince, Paris’te gerçekleşecek olan uluslararası kalibrasyon konferansına katılmak Marie’ye düşer. Yolculuk Marie için bir dönüm noktası, içsel değişiminin başlangıcı olacaktır. Orada tanıştığı Pi’nin farklı düşünceleri ve sıcaklığı Marie’ye kendi mutluluğunu ne kadar önemsediğini düşündürür. Sıra dışı komedinin ve absürt filmlerin ustası Bent Hamer, bu kez bilim ile insan duyguları arasındaki gri alanda gezinirken, yine hafifliği elden bırakmayarak, birbirimize duyduğumuz ihtiyacı, insan olmanın tuhaflıklarını irdeliyor.

Yönetmen: Bent Hamer
Oyuncular: Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Stein Winge, Hildegun Riise
Norveç, Almanya, Fransa, 2014, 88', HDD, renkli
Norveççe, Fransızca; Türkçe altyazılı

Gösterimler
13 Eylül Cuma             20.00
23 Kasım Cumartesi     19.00
 
Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

1001 Gram

Pera Film, Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı video yerleştirmesi kapsamında özel bir gösterim gerçekleştiriyor.

İstiap Haddi<br>Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu, Muğlak Standartlar Enstitüsü

İstiap Haddi
Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu, Muğlak Standartlar Enstitüsü

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle bir konuşma gerçekleştiriyor. Felsefeci Marquis de Condorcet, 1799 yılında Fransa’da tanıtılan metrik sistem için “tüm insanlara, tüm zamanlara” demişti. Kütlenin metrik birimi olan kilogram, 1889 yılında platinyum-iridyum alaşımlı bir nesnenin ağırlığı üzerinden modellendi, fakat bu nesnenin ağırlığı geçen 129 yıl içinde 50 mikrogram azaldı. Uluslararası Ağırlık ve Ölçü Birliği, Kasım 2018’de Fransa’da metrik sistemin geleceğini konuşmak için bir araya geldi. Artık kilogram, ölçünün değerini değiştirmeyecek Planck sabiti üzerinden tanımlanıyor.

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergi salonunda koleksiyondan esinlenen Tüm Zamanlara,Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel bir video yerleştirme sundu.

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara

İstiap Haddi

İstiap Haddi

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara, Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda öznel ve duygusal durumları bir araya getirerek tek yönlü tarih ve zaman algısını sorgularken ziyaretçileri çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisi proje yöneticileri Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley, Nick Hornby’nin edebiyat ve müziğin yollarını kesiştiren etkileyici hikâyesi Ölümüne Sadakat’i anlatıyor!