Yang’dan Sonra’nın yönetmeni Kogonada’nın video denemeleri Başka Sinema iş birliğiyle Pera Müzesi’nde!
İlk uzun metrajı Columbus ile ses getiren, ilk gösterimini İstanbul Film Festivali’nde yapan ve 1 Temmuz’da Başka Sinema ile vizyona giren Yang’dan Sonra ile övgüler toplayan yönetmen Kogonada’nın video denemeleri Pera Müzesi’nde izleyici ile buluşuyor.
Sinema tarihine ve yönetmenlere eşsiz bir bakış atan bu video denemelerde Kogonada’nın bilgisi kadar sinema aşkı da kendisini gösteriyor. Bir yönetmen olarak işlerinin temelini ve sanatının özünü oluşturan video denemeler tanıdık yönetmenlerin işlerini yeni bir şekilde görmemiz ve anlamamız için bir yol oluşturuyor. Son filmi Yang’dan Sonra’da da etkilerini ve stilini görebildiğimiz video denemeler; filmlerdeki zaman, mekan, ifadeler, objeler, imgeler, yansımalar, jestler ve günlük hayattan anları kullanarak sanattan sanat yaratıyor.
Yasujiro Ozu, Richard Linklater, Wes Anderson, Andrei Tarkovsky, Robert Bresson, Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard gibi nice farklı coğrafyadan nice yönetmene bakış atarken Kogonada’nın Criterion, BIFA gibi köklü sinema kurumlarına yaptığı işlerin de izlenebileceği seçki 21 video denemeden oluşuyor.
Kogonada: Video Denemeleri başlıklı program, 16 – 17 Temmuz tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
16 Temmuz
14.00 Kogonada: Video Denemeleri
16.00 Kogonada: Video Denemeleri
18.00 Kogonada: Video Denemeleri
17 Temmuz
14.00 Kogonada: Video Denemeleri
16.00 Kogonada: Video Denemeleri
18.00 Kogonada: Video Denemeleri
16 Temmuz
14.00 Kogonada: Video Denemeleri
16.00 Kogonada: Video Denemeleri
18.00 Kogonada: Video Denemeleri
17 Temmuz
14.00 Kogonada: Video Denemeleri
16.00 Kogonada: Video Denemeleri
18.00 Kogonada: Video Denemeleri
Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.
Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.
Deniz hamamından plaja geçiş ise bir devrim niteliğindeydi. Rus ihtilalinde ülkelerinden kaçan Beyaz Ruslar, İstanbul’da pek çok dönüşüme neden olmuşlardı, bunlardan en önemlisi de halkın denizle buluşmasına vesile olan plaj alışkanlıklarıydı. 1920’lerden itibaren deniz hamamları evrilerek yerlerini yavaş yavaş kadın ve erkeğin beraber denize girebildiği plajlara bıraktı. Bu blog yazımızda İstanbul’un plajlarını ve onların özelliklerini ele alıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)