Kogonada: Video Denemeleri

  • 16 Temmuz 2022 / 14.00
  • 16 Temmuz 2022 / 16.00
  • 16 Temmuz 2022 / 18.00
  • 17 Temmuz 2022 / 14.00
  • 17 Temmuz 2022 / 16.00
  • 17 Temmuz 2022 / 18.00

Yang’dan Sonra’nın yönetmeni Kogonada’nın video denemeleri Başka Sinema iş birliğiyle Pera Müzesi’nde! 

İlk uzun metrajı Columbus ile ses getiren, ilk gösterimini İstanbul Film Festivali’nde yapan ve 1 Temmuz’da Başka Sinema ile vizyona giren Yang’dan Sonra ile övgüler toplayan yönetmen Kogonada’nın video denemeleri Pera Müzesi’nde izleyici ile buluşuyor.

Sinema tarihine ve yönetmenlere eşsiz bir bakış atan bu video denemelerde Kogonada’nın bilgisi kadar sinema aşkı da kendisini gösteriyor. Bir yönetmen olarak işlerinin temelini ve sanatının özünü oluşturan video denemeler tanıdık yönetmenlerin işlerini yeni bir şekilde görmemiz ve anlamamız için bir yol oluşturuyor. Son filmi Yang’dan Sonra’da da etkilerini ve stilini görebildiğimiz video denemeler; filmlerdeki zaman, mekan, ifadeler, objeler, imgeler, yansımalar, jestler ve günlük hayattan anları kullanarak sanattan sanat yaratıyor.

Yasujiro Ozu, Richard Linklater, Wes Anderson, Andrei Tarkovsky, Robert Bresson, Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard gibi nice farklı coğrafyadan nice yönetmene bakış atarken Kogonada’nın Criterion, BIFA gibi köklü sinema kurumlarına yaptığı işlerin de izlenebileceği seçki 21 video denemeden oluşuyor.  

Kogonada: Video Denemeleri başlıklı program, 16 – 17 Temmuz tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Kogonada: Video Denemeleri

Kogonada: Video Denemeleri

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Rineke Dijkstra Bana Bak!

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”

İstanbul: Öncesi & Sonrası

İstanbul: Öncesi & Sonrası

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan seçtiğimiz, 1850’lerden 1980’lere tarihlenen İstanbul fotoğraflarındaki manzara ve mekanları, bu yerlerin günümüzdeki görünümleriyle birlikte sunuyoruz!