Kogonada: Video Denemeleri

  • 16 Temmuz 2022 / 14.00
  • 16 Temmuz 2022 / 16.00
  • 16 Temmuz 2022 / 18.00
  • 17 Temmuz 2022 / 14.00
  • 17 Temmuz 2022 / 16.00
  • 17 Temmuz 2022 / 18.00

Yang’dan Sonra’nın yönetmeni Kogonada’nın video denemeleri Başka Sinema iş birliğiyle Pera Müzesi’nde! 

İlk uzun metrajı Columbus ile ses getiren, ilk gösterimini İstanbul Film Festivali’nde yapan ve 1 Temmuz’da Başka Sinema ile vizyona giren Yang’dan Sonra ile övgüler toplayan yönetmen Kogonada’nın video denemeleri Pera Müzesi’nde izleyici ile buluşuyor.

Sinema tarihine ve yönetmenlere eşsiz bir bakış atan bu video denemelerde Kogonada’nın bilgisi kadar sinema aşkı da kendisini gösteriyor. Bir yönetmen olarak işlerinin temelini ve sanatının özünü oluşturan video denemeler tanıdık yönetmenlerin işlerini yeni bir şekilde görmemiz ve anlamamız için bir yol oluşturuyor. Son filmi Yang’dan Sonra’da da etkilerini ve stilini görebildiğimiz video denemeler; filmlerdeki zaman, mekan, ifadeler, objeler, imgeler, yansımalar, jestler ve günlük hayattan anları kullanarak sanattan sanat yaratıyor.

Yasujiro Ozu, Richard Linklater, Wes Anderson, Andrei Tarkovsky, Robert Bresson, Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard gibi nice farklı coğrafyadan nice yönetmene bakış atarken Kogonada’nın Criterion, BIFA gibi köklü sinema kurumlarına yaptığı işlerin de izlenebileceği seçki 21 video denemeden oluşuyor.  

Kogonada: Video Denemeleri başlıklı program, 16 – 17 Temmuz tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Kogonada: Video Denemeleri

Kogonada: Video Denemeleri

1 Ocak’ta Evde: Yeni Yılın İlk Gününe Eşlik Edecek 10 Film

1 Ocak’ta Evde: Yeni Yılın İlk Gününe Eşlik Edecek 10 Film

Yeni yılın ilk günü bazen “yeniden başlama” iddiasından çok, yavaşlamayı ve toparlanmayı çağırır. 1 Ocak’ı evde geçirirken bir yandan dinlenmek, bir yandan da iyi hikâyelerin içine sığınmak isteyenler için; büyüme hikâyelerinden sürreal komedilere, şiirsel romantizmden distopik kâbuslara uzanan 10 filmlik bir seçki hazırladık.

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

1963 ile 1966 yılları arasında Andy Warhol, New York sanat çevresinden çeşitli kişilerin film portreleri üzerinde çalıştı.