Siste Bir Şey Var!

6 Mart 2020

Pera Film’in Altyazı Sinema Derneği ile iş birliği içinde, Yeşim Tabak küratörlüğünde gerçekleştirdiği gösterim ve konuşma serisi, başlığını John Carpenter’ın gerçeküstü gerilim filmi Sis’te anahtar bir rol oynayan ünlü replikten alıyor: Siste bir şey var!

Etkinliğin çıkış noktası, içinde yaşadığımız zamanın ruhunu belirleyen yoğun belirsizlik ve buna bağlı tedirgin bekleyiş hali. ‘Sis’in içinde neler olduğuna dair kaçınılmaz merak ve bilme arzusu, aynı zamanda film analizinin saklı olanı ortaya çıkarmaya yönelik doğasıyla ilişki kurarak sinema tarihi klasiklerinin derinlemesine ele alınacağı sohbetler için bir zemin oluşturuyor. Bunun ötesinde ‘sis’, sinemacıların estetik, anlatımsal ve sembolik amaçlarla sıkça başvurmuş olduğu bir görsel unsur olarak kültürel tartışma adına açık uçlu, keşfe mahsus bir alan açıyor.

Her ayın ilk Cuma günü gerçekleşecek, konuya farklı açılardan temas eden altı filmden oluşacak seriye, gösterimlerin ardından söz konusu filmin sanatsal yaklaşımıyla özel bir bağ kuran sinema yazarı ve sanatçıların sohbeti eşlik edecek.

Altyazı Sinema Derneği
Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan bir grup arkadaş tarafından 2001 yılında kurulan Altyazı, herhangi bir yayın grubuna dahil olmayan, tümüyle bağımsız çabalarla çıkartılan bir sinema dergisidir. Mart 2019’da kurulan Altyazı Sinema Derneği ile yolculuğuna devam eden ekip, yayıncılığın yanı sıra gösterim ve söyleşilerden sinema seminerlerine, sinema kültürüne katkı yapan tüm alanlarda faaliyet göstermektedir.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’te. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

6 Mart

19.00 Sis

Sis

Sis

İdeoloji

İdeoloji

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...

Etel Adnan

Etel Adnan

1925 yılında Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan’ı anlatmaya tüm söyleşilerinde kendinden bahsederken kullandığı ilk cümleleri alıntılayarak başlamalı: “Annem İzmirli bir Rum. Babam Şamlı bir Osmanlı kurmay subayı.”