Sis

  • 6 Mart 2020 / 19.00

Yönetmen: John Carpenter
Oyuncular: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh
ABD, 1980, 94', DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı 

Siste Bir Şey Var! gösterimlerine, seriye adını veren ve aynı zamanda seçkide sis kavramıyla ‘sözlük anlamında’ ilişki kuran tek film olan bu Amerikan klasiğiyle başlıyoruz. Bir kasabanın sakinlerinin sisin içinde beliren hayaletlerin saldırısına uğradığı ve nihayetinde yüz yıl öncesindeki bir katliamla yüzleştiği bu John Carpenter gerilimi, sisin sunduğu imkânları estetik ve psikolojik düzlemde zengin biçimde işlerken, hem sanat sineması ile ticari sinema arasında durduğu yer, hem de politik mesajlarının farklı yerlere çekilebilirliği ile, ‘belirsizlik’i verimli bir üretim alanına çeviriyor. Gösterim sonrasında gerçekleşecek sohbette sis kavramı hem film özelinde hem de tarihten bugüne geniş anlam çerçevesiyle ele alınacak.

Siste Bir Şey Var!

Sis

Kozbekçi Mustafa Ağa

Kozbekçi Mustafa Ağa

1709’da Rus Çarı Petro’ya yenildikten sonra Osmanlı’ya sığınan Demirbaş Şarl (XII. Karl) 5 yıl boyunca maiyetiyle birlikte Bender’de kalmış, tüm masrafları Osmanlı tarafından karşılanmış, kendisine maaş bağlanmış ve borç para verilmiştir.

Bulanık Hatıralar <br> Andra Ursuta

Bulanık Hatıralar
Andra Ursuta

Dışsal tarihsel gerçeklikler ile evin içsel mekânı arasında bir bağlantı vardır. Mimari, kişisel eşyalar, tasarım ve işlevsel düzenlemeler ve planlar: Tüm bunlar özgün kişisel tarihleri ve politik uğrakları yansıtır. 

Isabel Muñoz ile Söyleşi<br> Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz ile Söyleşi
Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz, dünyanın çeşitli coğrafyalarından insanları ve kültürleri konu alan etkileyici monokromatik portreleriyle tanınan, çalışmaları dünya çapında çok sayıda galeri ve müzede sergilenmiş İspanyol bir fotoğrafçı. Bana göre Muñoz'un fotoğraflarının uluslararası alanda bu denli önem taşımasının başlıca nedeni, özellikle farklı kültürlerin doğasını ve estetiğini yansıtmak üzere çektiği portrelerinde kendini gösteren olağanüstü yeteneği.