Sis

  • 6 Mart 2020 / 19.00

Yönetmen: John Carpenter
Oyuncular: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh
ABD, 1980, 94', DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı 

Siste Bir Şey Var! gösterimlerine, seriye adını veren ve aynı zamanda seçkide sis kavramıyla ‘sözlük anlamında’ ilişki kuran tek film olan bu Amerikan klasiğiyle başlıyoruz. Bir kasabanın sakinlerinin sisin içinde beliren hayaletlerin saldırısına uğradığı ve nihayetinde yüz yıl öncesindeki bir katliamla yüzleştiği bu John Carpenter gerilimi, sisin sunduğu imkânları estetik ve psikolojik düzlemde zengin biçimde işlerken, hem sanat sineması ile ticari sinema arasında durduğu yer, hem de politik mesajlarının farklı yerlere çekilebilirliği ile, ‘belirsizlik’i verimli bir üretim alanına çeviriyor. Gösterim sonrasında gerçekleşecek sohbette sis kavramı hem film özelinde hem de tarihten bugüne geniş anlam çerçevesiyle ele alınacak.

Siste Bir Şey Var!

Sis

Stefan Hablützel Bana Bak!

Stefan Hablützel Bana Bak!

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizle ilgili paylaşımlarımıza devam ediyoruz. Yazımız serginin “Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar” başlıklı bölümünde yer alan sanatçı Stefan Hablützel ve eseri “1962 – 1929” hakkında.

Antalya’nın Yetiştirdiği Genç Sanatçılar

Antalya’nın Yetiştirdiği Genç Sanatçılar

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.