Yitik Zamanın Peşinde

2 - 24 Şubat 2024

Zamanda asılı kalmış anların peşine takılmak, yalnızca anılardan başka hiçbir şey kalmadığında hatırlananlarla yüzleşmek... İnsanlar, sadece hatırlamaz; tıpkı tarihin yeniden yazılması gibi, anılarını da yeniden şekillendirir. Her anı, hafızamızın derinliklerinde yeniden canlanır ve bizi geçmişin, bazen de geleceğin, yeniden yorumlanmış hikâyeleriyle baş başa bırakır.

Pera Film’in Gelecek Hatıraları sergisine paralel düzenlediği film programı Yitik Zamanın Peşinde, geçmişte yaşadığı veya yaşadığını zannettiği anıların izini süren karakterlerin hikâyelerini takip ediyor. Bu anılar, bazen tutkulu bir aşktan geriye kalanlarla dolup taşan bir müzenin koridorlarında, bazen de uzun yolculukların beklenmedik duraklarında beliriyor.

2-24 Şubat tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşen program kapsamında usta yönetmen Wim Wenders’in merakla beklenen yeni filmi Mükemmel Günler, Chris Marker’ın unutulmaz başyapıtı Güneşsiz, bilimkurgu türünün kült yapımlardan Gizemli Şehir, Orhan Pamuk’un ünlü romanından uyarlanan Hatıraların Masumiyeti ve 2023 Cannes Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü kazanan Altın Kozanın İçinde izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

2 Şubat

19.00 Hatıraların Masumiyeti

3 Şubat

16.00 Gizemli Şehir

7 Şubat

19.00 Altın Kozanın İçinde

9 Şubat

19.00 Güneşsiz

10 Şubat

16.00 Mükemmel Günler

14 Şubat

19.00 Hatıraların Masumiyeti

16 Şubat

18.30 Gizemli Şehir

18 Şubat

15.00 Altın Kozanın İçinde

21 Şubat

19.00 Mükemmel Günler

24 Şubat

16.00 Güneşsiz

Hatıraların Masumiyeti

Hatıraların Masumiyeti

Gizemli Şehir

Gizemli Şehir

Altın Kozanın İçinde

Altın Kozanın İçinde

Güneşsiz

Güneşsiz

Mükemmel Günler

Mükemmel Günler

Gelecek Hatıraları

Nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanan sergi, güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor. Hatıra olarak alınan, belli bir yer ve zamanı hatırlatan veya koleksiyonu yapılan nesnelerin kültürel ve sembolik değeri ve anlamı, kişisel yolculuklarla bölgenin hafızasını birbirine örüyor. Geçmişe nostaljik bir bağlılık yerine geleceği nasıl hatırlayacağımız hakkında düşünmeyi öneriyor ve hafızanın gelecek odaklı işlevlerine eğiliyor.

Gelecek Hatıraları

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu

Esir Sultan

Esir Sultan

Yunanlıların Türk boyunduruğunu kırmak için yürüttükleri savaş Avrupa tarafından yakından takip ediliyordu. Romantizmin hakim olduğu bu çağda, Yunanistan’ın çevresinde 1821 ile 1832 arasında gelişen olaylar ulusal bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü haline gelmişti. 

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...