Gelecek Hatıraları

26 Ekim 2023 - 28 Nisan 2024

Gelecek, geçmişte biriktirilen tanıdık nesneler aracılığıyla hatırlanabilir mi? Gelecekte parça parça belirecek hatıraları şekillendirmek, geçmişi anlamayı ve korumayı kolaylaştıran bir araç olabilir mi? Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkan Gelecek Hatıraları, nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanırken güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor. Hatıra olarak alınan, belli bir yer ve zamanı hatırlatan veya koleksiyonu yapılan nesnelerin kültürel ve sembolik değer ve anlamı, kişisel yolculuklarla bölgenin hafızasını birbirine örüyor. Sergi, arşive gelecek-yönelimli bir bakış açısıyla yaklaşıyor: Onu kendisinden yola çıkarak üretilen güncel yapıtlara bakarak anlamayı hedefliyor. Geçmişe nostaljik bir bağlılık yerine geleceği nasıl hatırlayacağımız hakkında düşünmeyi öneriyor. Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’nu oluşturan Suna Kıraç’ın anısına düzenlenen ve küratörlüğünü Ulya Soley’in üstlendiği sergide güncel yapıtlara ilham veren koleksiyondan bir seçki de her bölümle ilişkili olarak sergiye dağılıyor.

Sanatçılar: Adriana Varejão, Aslı Çavuşoğlu, Bilal Yılmaz, Burçak Bingöl, Candice Lin, Deniz Eroglu, Elif Uras, Francesco Simeti, Jorge Otero-Pailos, Livia Marin, Metehan Törer, Neven Allgeier, oddviz, Skuja Braden, Taner Ceylan, Volkan Aslan, Yasemin Özcan, Zsófia Keresztes

Eser Künyeleri

Neven Allgeier
Çevre, 2019-2023
Arşivsel pigment baskı,120 x 80 cm
Duvar kâğıdı 284 x 186 cm
Sanatçının izniyle

Aslı Çavuşoğlu
Hem Kök Hem Sap Hem Var Hem Yok, 2023
Yerleştirme, seramik, 3D baskı
Değişken boyutlarda
Sanatçının izniyle 

Elif Uras
Çifte Niş, 2023
Yerleştirme
300 x 480 cm
Sanatçı ve Galerist'in izniyle

Adriana Varejão
Tuvaller Üzerine Karo Seramik Döşeme [Azulejaria "de tapete" sobre telas], 1999
45 tuvalden oluşan tuval üzerine yağlı boya yerleştirme
Değişken boyutlarda
Sanatçı ve Monica ve Oded Goldberg Koleksiyonu izniyle

 

3 Boyutlu Gezin!

Gelecek Hatıraları

Gelecek Hatıraları

Gelecek Hatıraları sergisi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkarak arşive gelecek-yönelimli bir bakış açışıyla yaklaşıyor. Nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanan sergi, güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor.

Gelecek Hatıraları Sergi Turu

Gelecek Hatıraları Sergi Turu

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkan Gelecek Hatıraları, nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanırken güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor. Sergi kapsamında küratör Ulya Soley’in anlatımı ile sınırlı sayıda katılımcıya sergi turu düzenleniyor.

Geleceği Başa Sar <br> DJ bbs & DJ Samy Winehouse

Geleceği Başa Sar
DJ bbs & DJ Samy Winehouse

Etkinlikte, DJ ikilisi bbs ve DJ Samy Winehouse geçmişten müzikleri geleceği hatırlatan mix’lerle çalıyor.

Çiniler ve Öyküler

Çiniler ve Öyküler

Pera Müzesi, eserleri sergide yer alan Burçak Bingöl ve mimar, araştırmacı Gertrud Olsson’la sanatçı konuşması düzenliyor. Seramikle yakın bir ilişki içinde çalışan Bingöl ve Den lilla skalan i den stora – kaklet i osmanska rum (Büyük İçindeki Küçük Ölçek: Osmanlı Odalarındaki Çiniler) adlı kitabın yazarı Olsson konuşmada seramik, gelenekler ve kimlik bağlamında kültürel mirasa odaklanıyor.

Kütahya’da Seramik Zanaatının Tarihi ve Bugünü

Kütahya’da Seramik Zanaatının Tarihi ve Bugünü

Pera Müzesi, Kütahya çini ve seramiklerinin tarihi üzerine iki konuşmaya ev sahipliği yapıyor. Konuşmaların ilkinde sanatçı Bilal Yılmaz, küratör Lydia Chatziiakovou ile beraber yürüttüğü “Kütahya Çinileri Üzerine Bir Sanatsal Araştırma Raporu” çalışmasını sunarken ikinci konuşmada koleksiyoner ve araştırmacı Dinos Kogias, amblematik eserler üzerinden Kütahya’nın seramikçilik geleneğine yakından bakıyor.

Cennet Gibiydi, Maalesef (Tiyatro diye bir şey yok)

Cennet Gibiydi, Maalesef (Tiyatro diye bir şey yok)

Günümüz dünyasını değerlendirebilmek için “geçmiş”in heyecan verici potansiyeline bakan araştırma performansı, nasıl ortaya çıktığına odaklanarak tiyatro kavramını yeniden şekillendiriyor ve dünyayı değiştirip değiştiremeyeceğini sorguluyor.

Sanatçı Konuşması <br> Taner Ceylan & Tarkan Okçuoğlu

Sanatçı Konuşması
Taner Ceylan & Tarkan Okçuoğlu

Pera Müzesi, sanatçı Taner Ceylan ve sanat tarihçisi Tarkan Okçuoğlu’nun konuşmasını sunuyor! Konuşmacılar, Taner Ceylan’ın Gelecek Hatıraları sergisinde yer alan iki çalışmasından yola çıkarak Osmanlı resmiyle ilişkilerine, motiflerin tarihselliğine ve güncel ile gelenekselin bağlarına odaklanıyor.

Sanatçı Konuşması: Yasemin Özcan & Metehan Törer

Sanatçı Konuşması: Yasemin Özcan & Metehan Törer

Yasemin Özcan ve Metehan Törer, Gelecek Hatıraları sergisinde yer alan işlerinin üretim süreçlerini, seramikle çalışma pratiklerini ve koleksiyonla kurdukları ilişkiyi ele alıyor.

Video

Yitik Zamanın Peşinde

Yitik Zamanın Peşinde, geçmişte yaşadığı veya yaşadığını zannettiği anıların izini süren karakterlerin hikâyelerini takip ediyor. Bu anılar, bazen tutkulu bir aşktan geriye kalanlarla dolup taşan bir müzenin koridorlarında, bazen de uzun yolculukların beklenmedik duraklarında beliriyor.

Yarıyıl Tatili Atölyeleri

Yarıyıl tatiline yönelik eğlenceli atölyeler, çocuklar ve öğretmenler için tatili sanatla değerlendirme fırsatı yaratıyor.

Sanatla İfade: Yetişkinler için Atölyeler

Pera Müzesi Öğrenme Programları, 16 Şubat – 24 Mart 2024 arasında Gelecek Hatıraları ve Tam Yerinden sergilerine yönelik “Sanatla İfade: Yetişkinler için Atölyeler” isimli programla, 18 yaş ve üzerindeki herkesin katılabileceği eğlenceli ve ilham dolu sergi turları ve atölyeler düzenliyor.

Sanatın Hafızası

Gelecek Hatıraları sergisine paralel program, farklı yaş gruplarına yönelik hem çevrimiçi hem yüz yüze gerçekleşen, eğlenceli ve ilham dolu sergi turları ve atölyeler sunuyor.

Gelecek Hatıraları

Gelecek Hatıraları

Geleceği hatırlamaya çalışıyorsun. Tarihi bir saraydaki çini panoya resmedilen kuş duvarda yerini almış. Bir kilise ve caminin çinileri tuvallere boyanmış. Yüzlerce yıllık bir seramik tabağın deseni kadife bir perdede karşına çıkıyor. Eski bir vazonun kırık çiçekleri artık birer heykel. Yeşil bir bitki yapraklarını gündüz açıp gece kapatıyor.

Motiflerin Hatırlattıkları

Motiflerin Hatırlattıkları

İslam sanatlarında öne çıkan motifler, taşıdıkları sembolik anlamlarla bugünkü üretimleri şekillendirmeye devam ediyor. Kütahya çinilerinde görülen bitkisel bezemeler ve geometrik desenler hem vazo, sürahi gibi seramik objelerde hem de mimari süslemelerde kullanılıyor.

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.