Peter Hujar Günü

  • 26 Haziran 2026 / 19.00
  • 28 Haziran 2026 / 15.00

Yönetmen: Ira Sachs
Oyuncular: Ben Whishaw, Rebecca Hall
ABD, Almanya, Birleşik Krallık, 2025, 76', DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Peter Hujar Günü, 1974 yılında fotoğrafçı Peter Hujar ile yazar Linda Rosenkrantz arasında kaydedilen bir konuşmayı zengin bir sinema diliyle perdeye taşıyor. Başrollerinde Ben Whishaw ve Rebecca Hall’un yer aldığı film, 70’ler ve 80’ler New York’unun efsanevi Downtown kültür sahnesinin en önemli figürlerinden biri olan, parlak yeteneği ve tavizsiz kişiliğiyle tanınan fotoğrafçı Peter Hujar’ın hayatındaki tek bir 24 saate odaklanıyor.

Tamamı Linda’nın Manhattan’daki dairesinde geçen film, o mazide kalmış öğleden sonrayı ve bu iki özgün karakter arasında dallanıp budaklanan sohbeti özgür ve yaratıcı bir biçimde yeniden kuruyor. Hujar; Allen Ginsberg ve Susan Sontag gibi dönemin önde gelen kültür figürleriyle yaşadığı anekdotları, aynı zamanda 70’ler New York’unda kısıtlı maddi imkânlarla yaşamanın zorluklarını canlı bir dille anlatırken, film, beklenmedik bir şekilde, James Joyce’un Bloomsday’i gibi hem sanatçının yaşamı hem de zaman üzerine düşünsel bir yolculuğa dönüşüyor.

Özel Gösterim: Peter Hujar Günü

Peter Hujar Günü

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”: <br>Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

1 Ocak’ta Evde: Yeni Yılın İlk Gününe Eşlik Edecek 10 Film

1 Ocak’ta Evde: Yeni Yılın İlk Gününe Eşlik Edecek 10 Film

Yeni yılın ilk günü bazen “yeniden başlama” iddiasından çok, yavaşlamayı ve toparlanmayı çağırır. 1 Ocak’ı evde geçirirken bir yandan dinlenmek, bir yandan da iyi hikâyelerin içine sığınmak isteyenler için; büyüme hikâyelerinden sürreal komedilere, şiirsel romantizmden distopik kâbuslara uzanan 10 filmlik bir seçki hazırladık.