Hesaplar ve Tesadüfler sergisinin rehber eşliğinde gezilmesi ile başlayan atölye, Gizella Rákóczy’nin Bükülmüş Spiral eserindeki geometrik formlardan yola çıkıyor. Katılımcılar, algoritmik hesaplarla oluşturdukları desenleri, düzensizliğin içindeki kendine özgülüğü ortaya çıkarabilecek hatalar yapmaktan da korkmadan, çeşitli nakış teknikleriyle gündelik kullanım eşyaları üzerine işliyor.
Not: Herhangi bir nakış tecrübesi gerekmemektedir.
Atölye Yürütücüsü: Melike Güven
Kontenjan: 12 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 400 TL
Etkinlik Pera Müzesi’nde gerçekleşecektir.
Melike Güven Hakkında
Gazi Üniversitesi Nakış Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Güven, yüksek lisansını Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tekstil ve Moda Tasarımı Anasanat Dalı’nda “Türk İşleme Sanatında Batı Etkisiyle Gelen Teknikler” üzerine yapmıştır. Nakış üzerine ilk araştırmalarına üniversite son sınıfta, Anadolu’nun zengin işleme tekniklerini konu alan tez çalışmasıyla başlamıştır. Şu anda Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde nakış öğretmeni olarak görev yapmaktadır ve bu sanatsal vizyonunu öğrencileriyle paylaşmayı amaçlamaktadır. Geleneksel nakış tekniklerini modern bir bakış açısıyla ele alan Melike Güven, meyve çekirdekleri, kurutulmuş çiçekler ve jüt iplikler gibi işlevini yitirmiş malzemeleri nakışla dönüştürerek özgün eserler ortaya koymaktadır.
Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!
16 Kasım 2018 tarihinde Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu, Uluslararası Birimler Sistemi’ni (SI) gözden geçirmek amacıyla 26.’sı düzenlenen Ağırlık ve Ölçüler Konferansı’nda bir araya geldi. Konferansın sonuncunda, 60 üye ülkenin oylamasıyla 7 temel ölçü biriminin 4’ünün tanımı değişti. Kütle birimi olan kilogram da bunlardan bir tanesi. Sürecin temel noktalarını açıklamadan önce kilogramı ve tarihini yakından tanıyalım.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)