Nakış Atölyesi: Tekrarı İşlemek

Pera Yetişkin

  • 20 Aralık 2024 / 19.00

Hesaplar ve Tesadüfler sergisinin rehber eşliğinde gezilmesi ile başlayan atölye, Gizella Rákóczy’nin Bükülmüş Spiral eserindeki geometrik formlardan yola çıkıyor. Katılımcılar, algoritmik hesaplarla oluşturdukları desenleri, düzensizliğin içindeki kendine özgülüğü ortaya çıkarabilecek hatalar yapmaktan da korkmadan, çeşitli nakış teknikleriyle gündelik kullanım eşyaları üzerine işliyor.

Not: Herhangi bir nakış tecrübesi gerekmemektedir. 

Atölye Yürütücüsü: Melike Güven
Kontenjan: 12 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 400 TL

Etkinlik Pera Müzesi’nde gerçekleşecektir.

Melike Güven Hakkında
Gazi Üniversitesi Nakış Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Güven, yüksek lisansını Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tekstil ve Moda Tasarımı Anasanat Dalı’nda “Türk İşleme Sanatında Batı Etkisiyle Gelen Teknikler” üzerine yapmıştır. Nakış üzerine ilk araştırmalarına üniversite son sınıfta, Anadolu’nun zengin işleme tekniklerini konu alan tez çalışmasıyla başlamıştır. Şu anda Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde nakış öğretmeni olarak görev yapmaktadır ve bu sanatsal vizyonunu öğrencileriyle paylaşmayı amaçlamaktadır. Geleneksel nakış tekniklerini modern bir bakış açısıyla ele alan Melike Güven, meyve çekirdekleri, kurutulmuş çiçekler ve jüt iplikler gibi işlevini yitirmiş malzemeleri nakışla dönüştürerek özgün eserler ortaya koymaktadır.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Deli Kralın Huzuruna Kabul

Deli Kralın Huzuruna Kabul

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.

Haliç

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta. 

Kozbekçi Mustafa Ağa

Kozbekçi Mustafa Ağa

1709’da Rus Çarı Petro’ya yenildikten sonra Osmanlı’ya sığınan Demirbaş Şarl (XII. Karl) 5 yıl boyunca maiyetiyle birlikte Bender’de kalmış, tüm masrafları Osmanlı tarafından karşılanmış, kendisine maaş bağlanmış ve borç para verilmiştir.