Örümcek: Fotoğrafta Üslup
Sanatçı Atölyesi: Cemil Batur Gökçeer

Pera Yetişkin
18+

  • 10 Ocak 2020 / 19.30

Gezdiğimiz mekânların, şehirlerin, ülkelerin fotoğraflarının onlarcasını dijital ortamda biriktiriyoruz. Anılarınızı biriktirdiğiniz fotoğraflardan bir seçki yapıp yeniden yorumlayarak sözsüz bir anlatım içerisinde kurgulamaya ne dersiniz?

Atölyeye, sergideki 10 fotoğrafçının üretim yaptıkları yerler ile kurdukları ilişkiye ve konularını ele alışlarına odaklanacak yorum odaklı sergi turu ile başlıyoruz. Atölye yürütücüsü, fotoğraf sanatçısı Cemil Batur Gökçeer eşliğinde katılımcılarla yapacağımız yorumlamalarda sergideki sanatçıların üsluplarına odaklanıyoruz. Fotoğraf dilini oluşturan unsurların kullanım biçimleri ve sergide yer alan işler özelinde belirginleşen yöntemleri daha yakından tanımayı amaçlıyoruz.

Atölyede, katılımcıların daha önce çektikleri ve yanlarında getirdikleri, serginin de birleştirici unsuru olan gezmeyi, keşfetmeyi, farklı bir yerde bulunmayı tecrübe ettikleri fotoğraflardan bir seçkiyi inceliyoruz. Katılımcılar bu fotoğraflara üsluba dair tartışmalar ışığında yeniden bakarak, kendilerine yakın hissettikleri bir anlatım dili oluşturmak üzerine çalışıyorlar. Daha öncesinde atlanmış, gözden kaçırılmış fotoğraflara, katılımcılar ve fotoğrafların ait olduğu zaman – mekan ile kurdukları ilişkiye dair sırlar, yeni ipuçları taşıyabilecekleri kabulüyle yaklaşıyoruz. Bu atölye, farklı anlatım biçimleri üzerine düşünmeye olanak sağlayarak, katılımcıların kendilerine özgü üslubu bulmasına dair bir egzersiz niteliği taşıyor.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Zamane Öyküleri: Felis <br> Hande Ortaç

Zamane Öyküleri: Felis
Hande Ortaç

Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan öykü serisi Zamane Öyküleri, Hande Ortaç’ın öyküsü “Felis” ile devam ediyor! Bu seri, yazarların sergide yer alan fotoğraflardan esinle kaleme aldığı kısa öyküleri bir araya getiriyor.

Paula Rego İstanbul’da!

Paula Rego İstanbul’da!

Biz, yani ben ve okul arkadaşlarımdan bazıları, Paula Rego’yu biliyorduk. İtiraf etmeliyim, ben Rego’nun nereli olduğunu bilmiyordum, Portekiz’in Avrupa’nın neresinde yer aldığını da.

Akışkan Rego

Akışkan Rego

Her ne kadar Rego, geç de olsa, çağının öncü feministlerinden biri olarak kabul edilmişse de, cinsel akışkanlığı ele alışıyla ilgili çok az şey yazılmıştır. Hatta çizim ve resimlerindeki sado-mazoşist akım, partiarka ile sömürülen kadın arasındaki klasik çatışmanın bir okuması olarak anlaşılmıştır. Türkiye ve Almanya’daki ilk müze sergileri, Rego’nun toplumsal cinsiyet ve kimlik hakkında sanıldığının çok ötesinde akışkan bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor.