Tadilattaki Ütopyalar ve Ürünleşmiş Hayaller

Pera Yetişkin

  • 9 Ağustos 2024 / 19.00

Atölye, Ters Yüz PƎRⱯ sergisinden ve şehirde sık karşılaşılan, etrafı bir maskeleme kumaşı ile örtülmüş tadilattaki tarihi yapılara referans veren Maskeleme, Kentsel Dönüşümler işinden ilham alıyor. Sanatçı Deniz Kulaksızoğlu yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede katılımcılar; sürekli bir yıkım, dönüşüm ve yeniden yapılanmanın mekânı olan İstanbul’u küresel kapitalist ilişkiler odağında yeniden düşünüyor. Ardından katılımcılar, geçmişlerinde önemli yer tutan fakat artık eskisi gibi olmayan ya da değişmesini arzuladıkları bir unsuru (bu unsur bina, mekân, anı, kişi, hayal, düşünce vb. olabilir) önce var olan sonra da hayal ettikleri versiyonuyla iki katmanlı şekilde resmediyor. Bir tür “düşünsel tadilata” giren bu unsurlar fotoğraflanıp sergide de karşılarına çıkan karton kahve bardaklarının yüzeyine aktarılıyor. Böylece sanatsal, kültürel ve tarihi değerlerin, bir ticari nesne veya hediyelik eşyaya dönüşmesi süreci taklit ediliyor.

Atölye Yürütücüsü: Deniz Kulaksızoğlu
Kontenjan: 10 kişi
Süre: 120 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 350 TL

Deniz Kulaksızoğlu Hakkında
Deniz Kulaksızoğlu (1996, İstanbul) St. Georg Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Technische Universitat Berlin’de (TU-Berlin) mimarlık lisansını tamamladı. Pratiğinde mekân ve imge temalarını odağına alan Kulaksızoğlu, tekrar fenomeni üzerinden algının temsil sistemlerini sorguluyor, anlam ve anlamsızlık kavramlarına yoğunlaşıyor.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

İstanbul-Paris-İstanbul: Mario Prassinos

İstanbul-Paris-İstanbul: Mario Prassinos

Mario Prassinos, İstanbul’da doğdu. Detaya girmek gerekirse, 1916 yılında Rum kökenli sanatçı bir ailenin çocuğu olarak Pera’da dünyaya geldi. Doğduğu ev halen burada ve ayakta...

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı. 

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir.