15. İstanbul Bienali

iyi bir komşu

16 Eylül - 12 Kasım 2017

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) iş birliğiyle, 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yaptı. İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen, sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in küratörlüğünde iyi bir komşu başlıklı bienalde, 32 ülkeden 55 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işleri sergilendi.

15. İstanbul Bienali’nin ana sergi mekânlarından Pera Müzesi’nde yer alan 17 isimlik sanatçı listesi Njideka Akunyili Crosby, Alejandro Almanza Pereda, Burçak Bingöl, Monica Bonvicini, Louise Bourgeois, Berlinde De Bruyckere, Vajiko Chachkhiani, Gözde İlkin, Liliana Maresca, Lee Miller, Aude Pariset, Sim Chi Yin, Dayanita Singh, Tatiana Trouvé, Tsang Kin-Wah, Andra Ursuta, ve Fred Wilson’dan oluşuyordu.

Bienal müzenin üç katına yayılırken, Meksikalı sanatçı Alejandro Almanza Pereda’nın betona batırdığı manzara tablolardan ilki ve Dayanita Singh’in fotografik dökümanları bir araya getirdiği çalışması serginin açılmasına bir ay kala müzenin Kesişen Dünyalar, Oryantalist Resim Koleksiyonu sergisinin içine yerleştirildi. Müze, yapıtlara daha klasik bir sergi anlayışıyla ev sahipliği yaparken, sergilenen projeler müzenin tarihi koleksiyonuyla etkileşim de kuruyordu. Pera Müzesi’nde yer alan sanatçı projeleri aile değer ve yapılarını yeni bir estetik anlayışla sorgularken, kullanılan yerleştirme, resim ve heykel gibi değişik tekniklerle farklı sanatsal ifade biçimleri ortaya konuluyordu.

Küratörler Michael Elmgreen ve Ingar Dragset iyi bir komşu başlıklı bienali şöyle anlatıyor:
“Komşunuz sizden oldukça farklı yaşayan biri olabilir. Ancak umuyoruz ki siz, son dönemde dünyadaki pek çok politikacının aksine ‘öteki’ korkunuzla etrafınıza çitler örerek baş etmiyorsunuzdur. 15. İstanbul Bienali’ndeki sanatçılar ev, mahalle, aidiyet ve müşterek yaşam hakkındaki fikirleri çeşitli perspektiflerden tartışmaya açıyor. İşlerden bazıları ev yaşamımızdaki hâl ve koşulların nasıl değiştiğini ve mahallelerimizin geçirdiği dönüşümü incelerken bazıları da günümüzün jeopolitik sorunlarının nasıl üstesinden geldiğimizi mikro ölçekte ele alıyor. Bienal sergiye davet edilen sanatçıların kişisel veya analitik ifadeleriyle biçimlenerek umutlarla hayallerin, hüzünle öfkenin, geçmişle bugünün birbirine karıştığı alanlar yaratıyor.”

Elmgreen & Dragset küratörlüğünde birbirine komşu altı mekânda gerçekleşen 15. İstanbul Bienali, ücretsiz olarak ziyaret edildi. Bienalde bu yıl iyi bir komşu teması çerçevesinde 32 ülkeden 56 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işleri yer aldı. 15. İstanbul Bienali’nin bu seneki sergi mekânları Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern, Cihangir’deki ARK Kültür, Pera Müzesi, Küçük Mustafa Paşa Hamamı ve Asmalımescit’te yer alan Yoğunluk Sanatçı Atölyesi’ydi.

iksv bienal logo

Seçilmiş Aileler <br> Şükrü Argın, Joseph Massad, Shahrzad Mojab

Seçilmiş Aileler
Şükrü Argın, Joseph Massad, Shahrzad Mojab

“Ev bizi istemediğinde, biz evi gönüllü ya da gönülsüz olarak terk ettiğimizde ne olur?” sorusundan yola çıkan Seçilmiş Aileler sempozyumu, bir kurum olarak ailenin ötesine geçen aidiyet arayışlarına, bu arayışlardan doğan çatışma ve uzlaşma deneyimlerinin topluluk ve toplumsallık düzeyindeki etkilerine ve duyguların politik aktivizmdeki rolüne eğiliyor; evleşen ortak mekânların özne ve topluluk oluşumundaki rolü gibi meselelere öncelik veriyor.

Fred Wilson

Fred Wilson

15. İstanbul Bienali’ne, Osmanlı kültürü ve bu kültürde siyahların oynadığı role ilişkin el yapımı bir dizi nesneden oluşan Afro Kısmet adlı enstalasyonuyla katılan Fred Wilson’la, işine, bienale ve Afrikalı Anadolululara dair bir sohbet.

 

Video

Ev Diye Bir Yer

Ev Diye Bir Yer başlıklı film programı, insanların evleriyle ilgili hikâyelerini ve kurdukları ilginç ilişkileri farklı açılardan inceleyen filmleri bir araya getiriyor. Amerika, Avrupa ya da Türkiye gibi farklı coğrafyalardan olmalarına rağmen benzer kaderlere sahip karakterler mercek altına alınıyor.

iyi bir komşu
36. İstanbul Film Festivali

15. Istanbul Bienali’ne de adını veren “iyi bir komşu” temalı 10 uzun ve 5 kısa metrajlı film, farklı kimliklerin hayatlarını çeşitli şekillerde sürdürmelerine ve değerlendirmelerine odaklanıyor. 


Sıçan Kabilesi  <br> Sim Chi Yin

Sıçan Kabilesi
Sim Chi Yin

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. 

Döküntü Müzesi  <br> Dayanita Singh

Döküntü Müzesi
Dayanita Singh

 Dayanita Singh, izleyicileri çok defa bir sergi ortamı dahilinde fotografik dokümanları bir araya getirmeye veya yeniden şekillendirmeye davet ederek bu ortak tarihi araştırıyor.

Horror Vacui ya da Boşluk Korkusu<br> Alejandro Almanza Pereda

Horror Vacui ya da Boşluk Korkusu
Alejandro Almanza Pereda

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor.