Duvarların Dili

Graffiti / Sokak Sanatı

13 Ağustos - 5 Ekim 2014

Pera Müzesi yaz aylarını, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir sergiye, son yılların sanat gündemindeki en popüler konulardan biri olan "Graffiti ve Sokak Sanatı"na ayırdı. Amerika ve Avrupa’da daha önce yalnızca birkaç örneği düzenlenen sergi, "graffiti"yi “sokaktan müzeye” taşıyarak en ilginç örneklerini sunmanın yanı sıra bir tartışma platformu oluşturdu.

Roxane Ayral küratörlüğünde gerçekleşen, Amerika, Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'den de olmak üzere 20'den fazla sanatçının konuk olduğu sergide, kültürün öne çıkan isimlerinden Futura, Carlos Mare, Cope 2, Turbo, Wyne, JonOne, Tilt, Mist, Psyckoze, Craig Costello (aka KR), Herakut, Logan Hicks, C215, Suiko, Evol, Gaia, Tabone, Funk ve No More Lies gibi farklı jenerasyonlardan ve disiplinlerden isimlerin Pera Müzesi'nde boyadığı duvarların  yanı sıra Martha Cooper, Henry Chalfant ve Hugh Holland gibi fotoğrafçıların arşivlerinden ölümsüzleşmiş kareler yer aldı.

logologologo

Duvarların Dili

Duvarların Dili

Günümüzde underground (yeraltı) dönemini geride bırakan graffiti ve sokak sanatı, artık vandalizm değil küresel bir sanat akımı olarak anılıyor. Türkiye’de 1990’lardan bu yana, yükselen...

Video

Sokaklar Bizden Sorulur!
Hayat, Sanat, Müzik

Çeşitli türlerden ve farklı temalara sahip filmleri içeren seçki, tek yol olan “sokak”la insanlığın kurduğu kalıcı ilişkileri ele alıyor. Yaşamaktan hayatta kalmaya, yaratmaya ve icra etmeye, yaşatmaya, dinlemeye ve hareket etmeye dair her bir film çeşitli özgül açılardan sokağa bakıyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Programı

Pera Müzesi Öğrenme Programları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında “Kahve Molası”, “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar”, “Duvarların Dili” adlı dijital sergilerden esinlenerek 4-6, 7-9, 10-12 gibi farklı yaş gruplarına uygun, evde ebeveyn ve çocukların birlikte zaman geçirebilecekleri eğlenceli oyun ve etkinlik önerileri sunuyor. 

Zamane Öyküleri: Kömür <br> Pelin Buzluk

Zamane Öyküleri: Kömür
Pelin Buzluk

Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan öykü serisi Zamane Öyküleri, Pelin Buzluk’un öyküsü "Kömür" ile başlıyor! Bu seri, yazarların sergide yer alan fotoğraflardan esinle kaleme aldığı kısa öyküleri bir araya getiriyor.

Sonsuz Paris (1959-1965)

Sonsuz Paris (1959-1965)

1960’lı yıllarda, Alberto Giacometti yaşadığı kente, Paris’e, sokaklarını, kafelerini, atölyesini ya da karısı Annette’in dairesi gibi daha özel yerleri çizerek saygısını sunmuştur, bu çizimler onun en son kitabını oluşturacaktır: Paris sans fin (Sonsuz Paris). 

Haliç

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta.