Duvarların Dili

Graffiti / Sokak Sanatı

Duvarların Dili

Günümüzde underground (yeraltı) dönemini geride bırakan graffiti ve sokak sanatı, artık vandalizm değil küresel bir sanat akımı olarak anılıyor. Türkiye’de 1990’lardan bu yana, yükselen değeri ile önemli bir alana işaret eden bu sanat, Pera Müzesi’nde düzenlenen Duvarların Dili: Graffiti / Sokak Sanatı sergisiyle ilk kez bir müze platformuna taşındı.

Sergi kataloğunda Amerika, Almanya, Fransa, Japonya ve Türkiye'den, Futura, Carlos Mare, Cope 2, Turbo, Wyne, JonOne, Tilt, Mist, Psyckoze, Craig Costello (aka KR), Herakut, Logan Hicks, C215, Suiko, Evol, Gaia, Tabone, Funk ve No More Lies gibi farklı jenerasyonlardan ve disiplinlerden sanatçıların Pera Müzesi'nde tamamladıkları işlerin yanı sıra Martha Cooper, Henry Chalfant ve Hugh Holland gibi fotoğrafçıların arşivlerinden ölümsüzleşmiş kareler yer alıyor. Graffiti’yi “sokaktan müzeye” taşıyan serginin kataloğunda aynı zamanda graffiti ve sokak sanatı kültürünü irdeleyen makaleler bulunuyor. 

Yayın Yılı: 2014
Sayfa Sayısı:
268
ISBN:
978-605-4642-36-6

7 Sunuş
Suna, İnan & İpek Kıraç

9 Duvarların Dili: Graffiti / Sokak Sanatı
Roxane Ayral

19 Müzeye Bir Karşı Kültür: Kuruma Meydan Okuyan Kent
Stephanie Lemoine

25 Çok Biçimli Bir Akım: Kentsel Çağdaş Sanat
Nicolas Chenus & Samantha Longhi

31 Graffiti, Sokak Sanatı, Muralismo… Birbirine Karıştırmasak Artık Şunları…
C215

39 Sanat Tarihini Yeniden Düzenlemek
Carlos Mare

43 Graffiti İnancı
Norman Mailer

65 Sokak Sanatının / Kent Sanatının Koleksiyonunu Yapmak
Robin Soulier

69 Turbo ve Ulaş ile Hip Hop Kültürünün İlk Zamanları Üzerine
Roxane Ayral, Tunç “Turbo” Dindaş, Ulaş Demiröz

76 Sanatçılar

250 Sözlük

Duvarların Dili

Pera Müzesi yaz aylarını, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir sergiye, son yılların sanat gündemindeki en popüler konulardan biri olan "Graffiti ve Sokak Sanatı"na ayırdı. Amerika ve Avrupa’da daha önce yalnızca birkaç örneği düzenlenen sergi, "graffiti"yi “sokaktan müzeye” taşıyarak en ilginç örneklerini sunmanın yanı sıra bir tartışma platformu oluşturdu.

Duvarların Dili