Mektep Meydan Galatasaray

14 Eylül - 25 Kasım 2018

Pera Müzesi Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında, mimari, sanat tarihsel ve sosyokültürel bağlamda çok katmanlı bu okul etrafında kurgulanan bir güncel sanat sergisi düzenledi. Küratörlüğünü Çelenk Bafra’nın yaptığı sergi, bugün hâlâ mezunlarının “mektep” olarak andığı kurumun adına, binanın köklü geçmişine ve okul vasfına referansla “mektep” başlığını benimsedi. Güncel sanat bu okul hakkında yapılan araştırmalar, yayınlar, sergiler ve etkinliklerin ötesinde ne söyleyebilir? Sadece Galatasaraylıları değil tüm kenti ve ülkeyi ilgilendiren bir okul ve yapı günümüz sanatçılarına esin kaynağı olabilir mi? Mektep Meydan, başlığındaki kelime oyunuyla, hem mektebin kaçınılmaz olarak eklemlendiği Galatasaray Meydanı’na atıfta bulunurken hem de Galatasaray Lisesi’nin binasını, bahçesi ve duvarlarıyla günümüz sanatçılarının buluşup tartışacakları düşünsel bir meydan (agora, forum) olarak betimledi. Sergi, mektebin içindekileri sanatçıların gözünden “meydan”a çıkarıp sanat aracılığıyla tartışarak kamuya açmaya çalıştı.

Mekân ve bağlama özgü pratikleriyle tanınan Antonio Cosentino, Barış Göktürk, biriken (Melis Tezkan, Okan Urun), Burak Delier, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan ve Vahit Tuna yeni işleriyle sergide yer alırken, Ali Kazma ve Cemal Emden’in de son yıllarda ürettikleri işleri sunuldu. Galatasaray Liseli sanatçıların içeriden bakışını ve kişisel deneyimlerinin sanatsal pratiklerine yansımasını önemsemekle beraber sergi sanatçılarında “mektep”li olmak gibi bir kriter aranmadı. Aksine, 150 yıldır kente mâl olan bu yapıya meydandan, yani dışarıdan bakabilen sanatçıların araştırma yoluyla getireceği perspektife alan açıldı. Sergide yer alan on farklı yapıt ya da seri, resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf, video, ses ve performans yoluyla Galatasaray Lisesi’nin yeri, işlevi, tarihi ve mekânıyla ilişkileniyordu.

Sanatçılar: Ali Kazma, Antonio Cosentino, Barış Göktürk, biriken (Melis Tezkan, Okan Urun), Burak Delier, Cemal Emden, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan, Vahit Tuna

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ndeki Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı sergisi için tıklayın.

Mektep Meydan Galatasaray

Mektep Meydan Galatasaray

Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılında, tarihi boyunca öğrencilerinin sanata yönelimini ve yaratıcılığını destekleyen bir eğitim kurumu olmanın yanı sıra kültür-sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapan, mimari, sanat tarihsel ve sosyokültürel bağlamda çok katmanlı bu okul etrafında kurgulanan Mektep Meydan Galatasaray sergisi, bu köklü eğitim kurumuna güncel sanat aracılığıyla yeniden baktı.

Çelenk Bafra <br> Mektep Meydan Galatasaray

Çelenk Bafra
Mektep Meydan Galatasaray

Pera Müzesi, Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında, mimari, sanat tarihsel ve sosyokültürel bağlamda çok katmanlı bu okul etrafında kurgulanan bir güncel sanat sergisi düzenliyor. Mektep Meydan Galatasaray sergisi kapsamında 18 Eylül 2018 Salı günü 19:00’da serginin küratörü Çelenk Bafra ile bir sergi turu gerçekleştiriliyor.

Unplugged <br> biriken

Unplugged
biriken

Mektep Meydan Galatasaray sergimiz kapsamında sanatçı ikilisi biriken “Unplugged” isimli yerleştirmeleri etrafında bir performans gerçekleştiriyor. Nefes ve hafıza ilişkisini ele alan “Unplugged”, 90’lardan bugüne kalanları otomobil biçimindeki bir balonun koreografik performansıyla irdelerken, sanatçılar ona yine aynı dönemden bugüne taşıdıkları listelerle eşlik ediyorlar.

Okul ve Zil Üzerine  <br> Çelenk Bafra, Burak Delier, Ali Kazma ve Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu

Okul ve Zil Üzerine
Çelenk Bafra, Burak Delier, Ali Kazma ve Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu

Pera Müzesi’nin düzenlediği Mektep Meydan Galatasaray sergisi kapsamında küratör Çelenk Bafra, sanatçılar Ali Kazma ve Burak Delier ile sanat tarihçisi Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu’nun bir araya geldiği bir söyleşi gerçekleştiriliyor. 

Video

Oyun Bahçesi Nerede?

Mektep Meydan Galatasaray sergisi ile Okullar Okulu temalı 4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında sunulan bu programda, 1960’ların sonundan günümüze damgasını vurmuş başlıca kurmaca ve belgesel yapıtlara yer veriliyor.

Kurum Kurum Galatasaray | Besim F. Dellaloğlu

Kurum Kurum Galatasaray | Besim F. Dellaloğlu

İstanbul tek bir şehir midir? Paris’in üniversitelerinin numaralandırılması gibi bir gün İstanbul da birkaç parçaya bölünüp numaralandırılır mı? Bunlar çok zor sorular! 

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizi gezerken çocuklarınıza rehberlik etmek ister misiniz? Sergimizden beş farklı eseri ele aldığımız bu yazımızda, rehberlerimizin çocuklara sergimizi anlatırken nasıl bir yol izlediğini göreceksiniz.

Tanışmadık Ama O Bizi Biliyor: “Büyük Veri”

Tanışmadık Ama O Bizi Biliyor: “Büyük Veri”

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.