Güncel Sanatta Minyatür
Minyatür sanatının güncel yorumlarına odaklanan Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisi, Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Minyatürü yalnızca tarihsel bir form olarak değil, teorik potansiyelini vurgulamayı hedefleyen güncel bir sanat pratiği olarak da sunuyor. Heykelden videoya, tekstilden yerleştirmeye minyatürü yüzyıllar boyunca ikâmet ettiği kitaplardan çıkarıp boyutlandıran sanatçılar, günümüz dünyasında minyatürün nasıl yaşayabileceğinin de araştırmasını yapıyor.
Sergi, sanatçıların tarihsel minyatüre farklı yaklaşımlarını vurgularken aynı zamanda ortaklaştıkları prensipleri açığa çıkarmayı hedefliyor. Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara’nın hazırladığı sergide Hamra Abbas, Rashad Alakbarov, Halil Altındere, Dana Awartani, Fereydoun Ave, CANAN, Noor Ali Chagani, Cansu Çakar, Hayv Kahraman, Imran Qureshi, Nilima Sheikh, Shahpour Pouyan, Shahzia Sikander ve Saira Wasim yer alıyor.
Sergi kataloğunda, Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara’nın küratöryel metni güncel minyatürü sergide yer alan yapıtlar üzerinden ele alıyor; küratör Hammad Nasar, Lahor’daki Ulusal Sanat Üniversitesi’nin minyatür eğitiminden yola çıkarak minyatür sanatının tarihsel ve güncel uygulamalarına değiniyor, akademisyen ve minyatür sanatçısı Filiz Adıgüzel Toprak, minyatürün sunduğu görme biçimlerine odaklanıyor; akademisyen Vishakha N. Desai, minyatürü bir direnme, düşünme ve yaratma eylemi olarak ortaya koyuyor ve son olarak sanat tarihi profesörü Nada Shabout geleneksel resmi dönüştürerek güncel üretimler yapan sanatçılar aracılığıyla minyatürün gelişimini anlatıyor.
Yayın Yılı: 2020
Sayfa Sayısı: 166
ISBN: 978-605-4642-84-7
6-7 Sunuş
Suna, İnan & İpek Kıraç
8-41 Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür
Azra Tüzünoğlu & Gülce Özkara
42-59 Küresel Olmanın Yeni Yolları: Çok Kutuplu Sanat Dünyasında Güncel Minyatür
Hammad Nasar
60-71 Güncel Sanatta Bir İfade Aracı Olarak Minyatür
Filiz Adıgüzel Toprak
72-87 Geçmişe Bakmak: Bir Direnme, Düşünme ve Yaratma Eylemi
Vishakha N. Desai
88-101 Güncelliği Ortaya Koymak: Günümüzde Minyatür
Nada Shabout
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)