23 Şubat 2021
Fotoğraf: Unsplash - Yakub Kapusnak
Kahveyi bir an için tamamen ortadan kaldırsaydık, hayatımız nasıl değişirdi? Yalnızca kahvenin verdiği kendine has keyiften değil, onun etrafında gelişen yüzlerce yıllık kültürden, onun üzerine kurduğumuz rutinlerimizden ve onun sayesinde ürettiğimiz sayısız lezzetten de mahrum kalsaydık?..
Kahve o kadar uzun zamandır bizimle ki, onsuz bir sosyal yaşamı düşünmek güç. Hatta sanki onunla hiç tanışmasaydık da “Bu hayatta bir şey eksik ama adını koyamıyorum.” gibi bir hisse kapılırdık. Şakası bir yana, sizce nasıl oldu da kahve insanlık tarihinin farklı dönemlerinde hep kendine has bir yer edinmeyi ve gündelik yaşamımızda bu denli kök salmayı başardı?
Pek çok kaynağa göre Etiyopya’da başladı her şey. Çocuk çoban Kaldi‘nin koyunlarının deliler gibi dans etmesinin sırrı bu “Sihirli Meyve“de saklıydı. Etiyopya’dan Yemen’e ulaşan kahve 16. yüzyılın başında rotasını Osmanlı topraklarına çevirdi. Kısa zamanda sarayda ve zengin evlerinde yerini aldı, ardından da kahvehanelerle sokağa taşıp yaygınlaştı. Onun etrafında sohbetler, anlatılar geliştikçe kahve sosyal hayatın önemli bir parçası haline geldi. 17. yüzyılın ilk yarısında İtalya’yı ve devamında Avrupa genelini ele geçirdi yoğun kahve kokusu. Yine aynı dönemde Kuzey Amerika ve kısa süre sonra da Güney Amerika “Sabahları kahvem olmadan uyanamıyorum!” demeye başladı.
17 yüzyılda Kütahya’da, çini bir fincandan içilen; 19. yüzyılda İstanbul’daki çalgılı kahvehanelerde demlenen veya bugünün zincir dükkanları ve yeni nesil kahvecileriyle hayatımızın ortasına yerleşen karton bardaktaki kahve… Bambaşka deneyimler gibi görünse de hepsi aynı uzun serüvenin parçaları aslında. Onu yalnızca bir besin maddesi gibi değerlendirmek imkânsız. Mesela o, koyu bir muhabbetin veya belki ilk buluşma heyecanının eşlikçisi… Çalışmak için motivasyon veya uzun zamandır içinde tuttuklarını söylemeye bahane… Durup düşünmek için bir fırsat veya yeniden başlamak için bir vesile… Sanki yüzyıllardır tadı ve kokusuyla hayattaki anların kaydını tutuyor. Bu da sihirli meyvenin bir başka sihri olsa gerek.
İnsanların yüzyıllardır bağımlısı olduğu “Sihirli Meyve”nin kokusunu bugün en çok aldığımız yerlerden biri Instagram. Hal böyle olunca biz de güncel kahve kültürünün izini orada sürmeye karar verdik ve kahve tutkunlarının takip etmekten keyif alacağı 17 Instagram hesabını listeledik.
Perfect Daily Grind, kahveye ilgi duyan herkes için 2015’ten beri yayın yapan, başvuru kaynağı niteliğinde bir mecra. Kendilerini “Kahve konusunda dünyanın önde gelen sesi” diye tanımlayan PDG’yi Instagram’da da takip edebilirsiniz.
https://www.instagram.com/perfectdailygrind
Kahveyle ilgili bilginizi artırmak için göz atabileceğiniz bir başka hesap ise Your Coffee Lab.
https://www.instagram.com/yourcoffee_lab/
Paris’in en ünlü kafelerinden Les Deux Magots’nun hesabında yalnızca kahvenin değil, Paris’in kafe kültürünün, sanat ve edebiyat mirasının izlerini de bulabilirsiniz. Kendilerinin de dediği gibi, burası “Bir kahve dükkanından daha fazlası, Saint-Germain-des-Prés’de edebiyatın ve sanatın efsanesi.”
https://www.instagram.com/lesdeuxmagots/
Her sayısında başka bir şehre ve o şehrin kahve kültürüne odaklanan Drift Magazine, kahveyle ilgili öne çıkan yayınlardan biri. Üstelik çok güzel fotoğraflardan oluşan bir de Instagram hesabı var.
https://www.instagram.com/driftmag/
Çok zaman sonra, birileri 21. yüzyıl insanını resmetmek istese, muhtemelen elinde karton kahve bardağı tutan birini çizer. O zaman karton bardaklara karşı takıntımızı bir adım öteye taşıyan şu Instagram hesaplarına göz atalım. Birinde hünerlerini bardaklar üzerinde gösteren bir illüstratörün işlerini diğerinde ise dünyanın farklı kafelerinden en orijinal karton bardakları göreceksiniz.
https://www.instagram.com/yoyoha/
https://www.instagram.com/coffeecupsoftheworld/
2014 yılının “Latte Sanatı” şampiyonunu Junichi Yamaguchi’nin kahveyle yarattığı harikalara göz atmak isteyenler buraya.
https://www.instagram.com/junichi_yamaguchi/
Bu konuya meraklıysanız Latte Art Tutorials hesabı da tam sizlik.
https://www.instagram.com/latte_art_tutorials/
Dünyaca ünlü restoran rehberi The Infatuation’ın açtığı ☕️ Coffee’den günlük kahve dozunuzu alabilirsiniz.
https://www.instagram.com/coffee/
Kar amacı gütmeyen ve üyelik sistemiyle çalışan Specialty Coffee Association, dünyanın farklı yerlerinden kahve uzmanlarını bir araya getiriyor.
https://www.instagram.com/specialtycoffeeassociation/
Roaster Daily, kahve kavurma başlığı üzerine odaklanarak, diğer kahve mecralarından ayrı bir yer ediniyor.
https://www.instagram.com/roasterdaily/
Brew Methods ise tıpkı Roaester Daily gibi spesifik bir konuya, kahve demleme işlemine odaklanıyor ve hesapta farklı demleme çeşitlerini ele alıyor.
https://www.instagram.com/brewmethods/
Ayrıca farklı kahve demleme ekipmanlarının yer aldığı bu hesap da ilginizi çekebilir.
https://www.instagram.com/alternativebrewing/
Kahve çılgınlığımıza yakından bakmak için, dünyanın farklı noktalarından sayısız kafeyi ve seyyar kahve dükkanlarını bulabileceğiniz Book of Coffee’ye veya World of Coffee’ye göz atabilirsiniz.
https://www.instagram.com/bookofcoffee/
https://www.instagram.com/worldofcoffeeofficial/
Ve listeyi en popüler kahve hesaplarından biriyle kapatıyoruz: Man Make Coffee. Hesabın sahibi Andy Anderson, bu hesapta kahvenin etrafında kurulmuş ilham verici anları topluyor. Ayrıca Anderson’ın kahve hakkında içerik ürettiği tek hesabı bu değil. Humans of Coffee’de farklı ülkelerden kahve aktörleriyle tanışabilirsiniz.
https://www.instagram.com/manmakecoffee/
https://www.instagram.com/humansofcoffee/
Fakat kahve serüvenimizi burada bitirmiyoruz. Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni sergisini görmek için Pera Müzesi’ne doğru yola çıkıyoruz. Koleksiyon, kahve kültürünün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde kahvenin yüzlerce yıldır süren yolculuğunu yakından inceliyor. Yalnızca Osmanlı döneminde değil Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de seramik üretiminin yoğun olarak yapıldığı Kütahya’dan çıkan o harika fincanlara, tabaklara bakarken kahvenin bu topraklardaki 600 yıllık geçmişinden siz de ilham alabilirsiniz.
Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)