08 Ekim 2016
Pera Müzesi’nin ziyarete açıldığı 2005 yılından bu güne kesintisiz yer verdiğimiz ve genç sanatçıları ağırladığımız sergiler müzeyle birlikte 12. yılını sürmekte. Geleneksel olarak yıllık sergi takvimimizde yer verdiğimiz bu sergiler 2005 yılında Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği’nin 3. Avrupa Genel Kurulu’na eşlik eden bir karma sergi ile başladı. Genç Açılım başlıklı sergi 35 yaş altındaki sanatçıların yapıtları arasından seçilmişti. Sonraki yıllarda bu geleneği ulusal ve uluslararası üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri ve çeşitli kurumlarla yaptığımız iş birlikleri ile sürdürdük. Bu bağlamda Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi güzel sanatlar fakülteleri ile Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü lisans ve lisansüstü öğrencilerinin işleri ile Pera Müzesi’nde yer aldı. Marmara Üniversitesi 2013′te bir kez daha bu defa uluslararası Trienal etkinliğiyle galerilerimize konuk oldu. 2009 yılında yaptığımız ilk uluslararası etkinliği New York’tan School of Visual Arts ile gerçekleştirdik ve okulun hem öğrenci hem de öğretim üyelerinin işlerinden karma bir sergiyi İstanbul’da ziyaretçilerimize sunduk. Uluslararası etkinliklerimizden bir diğeri için 2010′da Japonya Medya Sanatları Festivali‘ni Pera Müzesi’nde ağırladık; 2014 yılında sıradışı bir yaklaşımla Türkiye’de ilk kez graffiti ve sokak sanatını bir müzeye davet ederek çeşitli milletlerden sanatçıların geniş katılımıyla Duvarların Dili sergisini gerçekleştirdik; 2015 yılında Bosna Güzel Sanatlar Akademisi‘nden genç sanatçıları konuk ettik. Bu yıl Türkiye’deki güzel sanatlar fakülteleriyle olan iş birliklerimize devam ederken bu defa Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerini ağırlıyoruz.
Pera Müzesi’nin düzenli olarak her yıl düzenlediği genç sergilerin zaman içinde nasıl oturduğunu görmek bizler için büyük bir mutluluk. Her yıl paydaşlarımızla yapılan toplantı ve ziyaretlerde özellikle fakültelerin yıllık programında yarattığı enerji ve öğrenciler arasındaki motivasyonunu görmek bizi de bir sonraki yıla yeni bir heyecanla hazırlıyor. İlk yıldan bugüne baktığımızda henüz öğrenci ya da yeni mezunken yapıtlarını sergilediğimiz pek çok sanatçının bugün sanat çevrelerinde tanınan birer isim haline dönüştüğünü görmek bu düzenli etkinliğimize olan inancımızı tazeliyor. Ayrıca henüz fakültelerinde yetişmekte olan genç sanatçıları da profesyonel bir sunuma hazırlamada öğretici olduğunu umuyor ve izliyoruz. Özellikle iki yılda bir İstanbul Bienali’yle yaklaşık tarihlerde düzenlemeye çalıştığımız sergiler aracılığıyla genç sanatçılarımızın uluslararası çevrelerde bilinirliğine katkı koymayı misyon ediniyoruz. Pera Müzesi’nde ilke edindiğimiz çok seslilik ve çok renkliliği bütünlediğine inandığımız bu sergilerimizin ziyaretçilerimiz tarafından da ilgiyle izlendiğini görmek mutluluk verici.
Karşılaşmalar: Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Yapıtlar sergisini 8 Eylül -16 Ekim tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gerçekleşti.
Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.
Bilgisayarları beni kızdıran, güldüren dostlarım gibi görüyorum. Bu yüzden Behar’ın koca bir salonda dans ederek temizlik yapan robotlarını görünce, hem ıssız bir odada yalnız kaldıklarını görüp üzüldüm, hem de neşeyle dans etmelerinden keyiflerinin yerine olduğunu hissedip sevindim.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)