“LeşX”
Efe Murad

Şiir Performansı

29 Ocak 2016 / 20:00

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisine paralel düzenlenen “Müzik Bedende” etkinlik programı kapsamında Pera Müzesi’nde 29 Ocak Cuma günü saat 20:00’de şair ve tarihçi Efe Murad “LeşX” başlıklı bir şiir performansı gerçekleştiriyor.

Yazı montajdır. Şimdiki ana ve onun gösterişine ilişir. Punk gibi gaibe aittir. Şimdi sanrılar, size tüm uygulamaların kesildiğini haber edecek. Olabilecek tüm ihtimaller şimdi apaçık. Efe Murad son iblisi LeşX’in ağzından en yeni şiirlerini okuyacak. Basbayağı karanlık ve tüm çıplaklığıyla dünyaya dair. Şiir kendi cehennemiyle uzlaşıyor.

Efe Murad hakkında
Şair ve tarihçi Efe Murad, Princeton Üniversitesinde felsefe okudu, halen Harvard Üniversitesinde tarih doktorasına devam etmektedir. Cem Kurtuluş’la madde-şiir manifestosunu (2004), Ahmet Güntan’la Cehd dergisini (2006-7) yayımladı. Beş şiir kitabı ve İranlı şairler M. Âzâd and Ferîdûn-i Muşîrî ve Amerikalı şairler C. K. Williams, Lyn Hejinian ve Susan Howe’dan çeviri kitapları bulunmaktadır. 13. İstanbul Bienali’nin açılışında yer alan Pakistan asıllı Amerikalı sanatçı Shahzia Sikander’in “Pivot” adlı çalışmasında şiirleri yer aldı. Halen Ezra Pound’un Kantolar’ının Türkçe çevirisi üzerinde çalışmaktadır.

Uzun Cuma kapsamında Pera Cafe’de gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır.

Cindy Sherman Bana Bak!

Cindy Sherman Bana Bak!

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizle ilgili paylaşımlarımıza devam ediyoruz. Yazımız serginin “Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar” başlıklı bölümünde yer alan sanatçı Cindy Sherman hakkında!

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı. 

Motiflerin Hatırlattıkları

Motiflerin Hatırlattıkları

İslam sanatlarında öne çıkan motifler, taşıdıkları sembolik anlamlarla bugünkü üretimleri şekillendirmeye devam ediyor. Kütahya çinilerinde görülen bitkisel bezemeler ve geometrik desenler hem vazo, sürahi gibi seramik objelerde hem de mimari süslemelerde kullanılıyor.