Söyleşi
6 Ocak 2024 / 18.30
Pera Film, Altyazı Sinema Dergisi iş birliğiyle, Aslı Ildır küratörlüğünde Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati programını sunuyor.
Program kapsamında, 6 Ocak Cumartesi günü Güzel Mayıs film gösteriminin ardından, belgesel sinemacı ve akademisyen Can Candan "Cinéma Vérité" üzerine konuşma gerçekleştiriyor.
Aslı Ildır moderatörlüğündeki söyleşide Candan, bir belgesel akımı olarak 1960’ların başında Fransa’da ortaya çıkan "Cinéma Vérité" (Sinema Gerçek) yaklaşımına dair tarihsel ve kuramsal bir çerçeve çizecek ve aynı dönem Kuzey Amerika’da ortaya çıkan “Direct Cinema” (Dolaysız Sinema) ile farkları üzerinden konuyu tartışmaya açıyor.
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek konuşma ücretsizdir ve kapasite sınırlıdır. Rezervasyon alınmamaktadır.
Can Candan Hakkında
Belgesel sinemacı ve akademisyen Can Candan, lisans derecesini ABD’de Hampshire College‘dan sinema-televizyon dalında; sanatta yeterlik (doktora seviyesi) derecesini de ABD’de Temple University’den film ve medya sanatları dalında aldı. 2000’e kadar ABD’de, sonrasında da Türkiye’de film ve medya sanatları konularında çeşitli üniversitelerde ve kurumlarda dersler verdi. 2000’de Türkiye’ye döndükten sonra önce İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, sonra Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2007’de de Boğaziçi Üniversitesi’nin öğretim kadrosuna katıldı. Yönetmenliğini yaptığı uzun metraj belgesel filmler Duvarlar-Mauern-Walls (2000), 3 Saat (2008) ve Benim Çocuğum (2013) yurt içinde ve yurt dışında üniversitelerde, festivallerde, sinemalarda, televizyonlarda gösterildi, çeşitli ödüller kazandı ve halen filmlerin uluslararası alanda gösterimleri ve dağıtımları devam ediyor. Suncem Koçer ile birlikte derlediği Türkiye’de Kürt Belgesel Sineması kitabı 2016 yılında İngilizce olarak basılan Candan, bir yandan Türkiye belgesel sineması üzerine araştırmalarına ve kitap çalışmalarına devam ederken, bir yandan da dördüncü uzun metraj belgesel filmi Nükleer Alaturka üzerine çalışmaktadır.
Her ne kadar Rego, geç de olsa, çağının öncü feministlerinden biri olarak kabul edilmişse de, cinsel akışkanlığı ele alışıyla ilgili çok az şey yazılmıştır. Hatta çizim ve resimlerindeki sado-mazoşist akım, partiarka ile sömürülen kadın arasındaki klasik çatışmanın bir okuması olarak anlaşılmıştır. Türkiye ve Almanya’daki ilk müze sergileri, Rego’nun toplumsal cinsiyet ve kimlik hakkında sanıldığının çok ötesinde akışkan bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)