Anadolu Ağırlıkları ve Kültürel Miras Semineri

Seminer

14 Aralık 2024 / 10.30

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılara yönelik Anadolu Ağırlıkları ve Kültürel Miras Semineri sunuyor. Antik çağ ölçü aletlerini kültürel miras çalışmaları çerçevesinde ele alan seminer, koleksiyonun sunduğu tematik perspektifle koruma ve kültürel mirasa yeni bakış açıları kazandırmayı amaçlıyor. Bir gün sürecek yoğun program, seminer ve atölye çalışmalarından oluşuyor. 

Programın ilk bölümünde, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu ve bu çerçevede yapılan kültürel miras çalışmaları inceleniyor. İkinci bölümde, arkeolojik eserler özelinde kültürel varlık kaçakçılığı, geçmişten günümüze örnekler ve vaka analizleriyle değerlendiriliyor. Üçüncü bölümde ise sanat suçları bağlamında arkeolojik kültür varlıkları ele alınıyor. Programın uygulamalı kısmında, dünya genelindeki güncel veri tabanları ve erişilebilir koleksiyonlar üzerinden Anadolu kökenli kültür varlıklarının envanter durumları analiz ediliyor. 

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Seminer, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleşecektir. Program ücretsizdir ve Türkçedir. Şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını karşılamaları gerekmektedir.

Süreli Sergi

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu. 

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Kuyunun Yanında

Kuyunun Yanında

Tadeusz Ajdukiewicz Doğu’yu, 1877’de, Władysław Branicki’yle birlikte çıktığı Suriye, Mısır, Türkiye ve Kırım turunda keşfetti. Bu deneyim onda derin bir etki yarattı, yaşamının sonuna kadar da Doğulu temaları kullanmayı sürdürdü. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.