Beth McKillop
"Çin'de Mürekkep"

Konuşma

26 Nisan 2019 / 18:30

Pera Müzesi’nin düzenlediği Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi kapsamında, sergi kataloğuna da yazısıyla katkıda bulunan akademisyen ve küratör Beth McKillop, “Çin’de Mürekkep” başlıklı bir konuşma gerçekleştiriyor.

Mürekkep 20. yüzyıldan önce Çin’in eğitimli insanlarının görsel ve yazılı kültüründe hep merkezi bir rol oynamıştır. Ülkenin uzun tarihi boyunca hazırlanmış ve karıştırılmış, saklanmış ve üzerine titrenmiş, ödüllendirilmiş ve koleksiyonu yapılmıştır. Birbirini izleyen yazar ve sanatçı kuşakları mürekkeple yazı yazıp resim yapmış, onu kişisel ifadenin en doğal aracı olarak görmüşlerdir. Çağımızda hala klasik tarzda iş üreten pek çok geleneksel sanatçı var, ayrıca mürekkebin malzemesi ve ruhani nitelikleriyle yeni olasılıkları keşfetmek adına yeni medya alanında çalışan sanatçılara rastlıyoruz.

Konuşma, Çin’deki mürekkebin fiziksel özelliklerini inceleyecek, modern-öncesi zamanlarda yapım ve kullanım biçimleri üzerine düşünceler sunuyor. Çin’in geçmişte farklı zamanlarda yapılmış mürekkeplerin fiziksel özelliklerine, günümüze kalmış bazı çarpıcı mürekkep bloğu örneklerine ve ayrıca onları çevreleyen hikâyeler ve anekdotlara bakarak sergide gösterilen 21. yüzyıl sanatçılarının yapıtlarına dair tarihsel bir bağlam sunuyor.

Beth McKillop
Beth McKillop kariyerine British Library’de Çin ve Kore Koleksiyonları küratörü olarak başladı. 2004’te Victoria ve Albert Müzesi Asya Departmanı’nın Koleksiyon sorumlusu oldu, ardından Koleksiyonlar ve Müze’nin Direktör Yardımcısı pozisyonunda çalıştı. 2016’dan bu yana Müze’de kıdemli araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve Londra Üniversitesi’nin Oryantal ve Afrika Çalışmaları bölümünde ders veriyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilen etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır. Konuşma dili İngilizce olup, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.

Süreli Sergi

Mürekkepten

Mürekkep resim geleneğinin farklı yorumlarına odaklanan Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi, çalışmalarını Çin’de sürdüren 13 sanatçının yapıtlarını bir araya getirdi.

Mürekkepten

Jean-Michel Basquiat Bana Bak!

Jean-Michel Basquiat Bana Bak!

New York sokaklarında hicivli graffitilerinin belirlemeye başladığı 1977’den 1988’deki zamansız ölümüne kadar Jean-Michel Basquiat neo-ekspresyonizm çizgisinde son derece etkili yapıtlar üretti. Bütün çalışmalarında olduğu gibi, şematik fırça darbeleriyle yapılmış bu kara maske de sanat, edebiyat, popüler kültür ve Karayip geleneğine birçok gönderme barındırıyor.

Kadınlar tenisinin çehresini değiştiren kız kardeşler

Kadınlar tenisinin çehresini değiştiren kız kardeşler

Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ikinci yazılarında Venus ve Serena belgeselini ele alıyor. Serinin bu ikinci yazısı Bawer Çakır’ın kaleminden!

Niko Pirosmani

Niko Pirosmani

“İsimsiz bir Mısır freski, bir Afrika putu ya da bir Girit vazosu: Pirosmani’nin işleri bunların arasında sayılmalı. Onu gerçekten algılayabilmenin tek yolu bu… Bir Pirosmani görünce, insan Gürcistan’a inanç duymaya başlar.”