Mürekkepten

Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar

11 Nisan - 28 Temmuz 2019

Mürekkep resim geleneğinin farklı yorumlarına odaklanan Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi, çalışmalarını Çin’de sürdüren 13 sanatçının yapıtlarını bir araya getirdi. Sanatçıların sergide yer alan çalışmaları, kâğıt, fırça ve mürekkep gibi geleneksel malzemelerin kullanımından öte mürekkebin kültürel ruhunu taşıyordu.

Çalışma pratiklerindeki deneysel formlar, sanatçıların günümüz kültürel bağlamında mürekkep geleneğini nasıl yeniden ele aldığını ve bu güçlü geleneği nasıl zenginleştirdiğini vurguluyordu.

Küratörlüğünü Karen Smith’in yaptığı sergideki yapıtlar, manzaralar, doğal formlar, doğadan alınmış tekil veya karşılaştırmalı öğeler ve kaligrafinin rolü gibi mürekkep resminin alışılageldik konularını yansıtıyordu. Sanatçılar, mürekkebin temel değeri ve en süregelen ezoterik özelliği olan ruhunu yansıtırken, hiçbiri mürekkep sanatçısı olma iddiasında değildi. Mürekkebin ruhani ve estetik varoluşunu kültürel bir metafor, felsefi bir sistem olarak kullanıyor, günümüze uyarlıyor, manipüle ediyor veya yapı söküme uğratıyorlardı. Mürekkebe, fiziksel dünya ve mekânının bedenle olan ilişkisini anlamanın bir yolu olarak bakıyorlardı. Uzun uygarlık tarihi boyunca Çin kültürünün dinamik nabzı olmuş mürekkebe dair gelecek olasılıklara katkıda bulunuyorlardı.

Sanatçılar: Xu Bing, Chen Haiyan, Jian-Jun Zhang, Xing Danwen, Luo Yongjin, Sun Yanchu, Qiu Anxiong, Li Ming, Xu Hongming, Chen Guangwu, Liang Wei, Zhou Fan, Tang Bohua

Mürekkepten

Mürekkepten

Mürekkep resim geleneğinin farklı yorumlarına odaklanan Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi, çalışmalarını Çin’de sürdüren on üç sanatçının yapıtlarını bir araya getiriyor. Çalışma pratiklerindeki deneysel ifade formları, sanatçıların günümüz kültürel bağlamında mürekkep geleneğini yeniden ele alırken bu güçlü geleneği nasıl zenginleştirdiklerini vurguluyor.

"Mürekkepten" <br> Karen Smith, Tang Bohua, Jian-Jun Zhang, Zhou Fan

"Mürekkepten"
Karen Smith, Tang Bohua, Jian-Jun Zhang, Zhou Fan

Pera Müzesi’nin düzenlediği Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi kapsamında, küratör Karen Smith, sergide yer alan sanatçılardan Tang Bohua, Jian-Jun Zhang ve Zhou Fan ile sergide yer alan yapıtları üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.

Beth McKillop <br>"Çin'de Mürekkep"

Beth McKillop
"Çin'de Mürekkep"

Pera Müzesi’nin düzenlediği Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi kapsamında, sergi kataloğuna da yazısıyla katkıda bulunan akademisyen ve küratör Beth McKillop, “Çin’de Mürekkep” başlıklı bir konuşma gerçekleştiriyor.

Xu Bing <br>Arka Plan Hikâyesi: Yaz Dağları

Xu Bing
Arka Plan Hikâyesi: Yaz Dağları

Pera Müzesi’nin düzenlediği “Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” sergisinde Arka Plan Hikayesi: Yaz Dağları (2018) adlı yerleştirmesi ile yer alan sanatçı Xu Bing, sanatsal pratiğine dair bir konuşma gerçekleştiriyor.

Video

Çin Sineması Zamanı

Çin Sineması Zamanı, işitsel, arşivsel ve kişisel alanlara eğilen film yelpazesiyle Çin sinemasının önemli seslerini, hikayelerini, mekanlarını, etkilerini ve motivasyonlarını birbirleriyle sıkı sıkıya örtüşen karelerde tanımlıyor.

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer <br> Galip Dursun

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer
Galip Dursun

Biraz önce, yolcu salonunda vapurun hareketini beklerken aklıma bir oyun geldi. Küçükken evde, buradan epey uzakta ve geçmişte kalmış ülkemde oynadığımız, nasıl oynadığımızı bile hatırlayamadığım bir oyun. Vapura binmek için bekleyen kalabalığın arasında kendimi olduğumdan bin kat daha yalnız hissettiren cinsten. 

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Çiftdüşün Çiftgörü sergimiz George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim buldu ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.

Leonardo’nun Atı

Leonardo’nun Atı

Leonardo da Vinci, 1493’te, tam 500 yıl önce, Milano Dükü Ludovico il Moro’nun 12 yıl önce babasının anısına sipariş ettiği atlı anıtın (doğal büyüklüğün 4 katı boyda) dökümü için hazırlıkları bitirmek üzereydi.