Çevrimiçi Söyleşi
Deniz Gül, Kevser Güler

Çevrimiçi Söyleşi

11 Şubat 2021 / 18:30

aramızda hayat var (+şeffaflık) başlıklı kitap, Deniz Gül’ün Kristal Berraklığı sergisine cevabı ve katılımı olarak sanatçı tarafından yazıldı. Kitap, şeffaflığın bilimsel, ekolojik ve sanatsal anlamlarıyla ilgilenen teorik yaklaşımlarla diyalog halinde bugün dünyayı eleştirel bir biçimde düşünmek için yollar öneren denemeler örgüsü niteliğinde. 11 Şubat’ta gerçekleştirilecek etkinlikte Deniz Gül ve kitabın editörü Kevser Güler aramızda hayat var (+şeffaflık)’ın esin kaynaklarına, üretim sürecine ve içeriğine dair sohbet edecek. 

Serginin odaklandığı şeffaflık, kristallik, maddesellik gibi kavramlar ve Bruno Latour ile Byung-Chul Han’ın metinlerini Bruce Nauman, Agnes Martin, Henri Michaux, Samuel Hahnemann, Henri Bergson, Gilles Deleuze, Moshe Feldenkrais gibi düşünürler üzerinden okuyan Deniz Gül’ün değerlendirmesini sunuyor. Kitapta yer alan kırk farklı fragmanda, sanatçı, Batı-merkezci ve domine eden bakış nosyonunu yapı bozuma uğratarak şeffaflık kavramını açıyor.

“Tek çıkış, yüzeye varmaktır. Yüzeye. Dünyanın tenine (+yerküresel). Nasıl? Kendine bakışla. Latour’un oligoptikon’uyla, Calvino’nun Carruga’sıyla, Feldenkrais’ın kendi-imgesiyle, Deleuze’ün farkıyla, Agamben’in kişiliksiz kimliğiyle, Martin’in aksamalarıyla, Nauman’ın sıçrayışlarıyla, Sıtkı Baba’nın düş oluşlarıyla… Rumi’nin dönüşüyle, Arakne’nin ağıyla, Deligny’nin başıboş dolaşan çizgileriyle, Michaux’nün fraktallarıyla…”

Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğin dili Türkçe'dir. Katılım için rezervasyon gereklidir.

Rezervasyon

Süreli Sergi

Kristal Berraklığı

Kristal Berraklığı, katılan tüm sanatçılarla iş birliği içinde sürdürülebilir küratöryel pratikler ve ekoloji üzerine düşünmenin ötesinde sergi sürecinde karbon ayak izini azaltmaya yönelik ilkeleri harekete geçiren metot ve araçlar kullandı: Yapıtların yerel ve iş birliğine dayalı üretimi, yaratıcı geri dönüşüm stratejileri ve tüm katılımcıların son derece az seyahat etmesi gibi.

Kristal Berraklığı

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Cadıların Güneşi <br> Mehmet Berk Yaltırık

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Cadıların Güneşi
Mehmet Berk Yaltırık

Eylül güneşi altında, ziyadesiyle kızgın sac misali ateş saçan kayalıklardan geçiyorum. Uzaktan uzağa fark edilen çizgiler ve çatlamış kayalar haricine tek bir ağaç, tek bir ot yok.

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Türk resminde çıplak, 2007 yılında aramızdan ayrılan değerli danışmanımız Samih Rifat’ın öncülüğünde, hep hayalini kurduğumuz temalardan biriydi. 

Venedik Ressamı

Venedik Ressamı

Pera Müzesi 10 Kasım 2016 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında 19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyor.