Çevrimiçi Söyleşi
Deniz Gül, Kevser Güler

Çevrimiçi Söyleşi

11 Şubat 2021 / 18:30

aramızda hayat var (+şeffaflık) başlıklı kitap, Deniz Gül’ün Kristal Berraklığı sergisine cevabı ve katılımı olarak sanatçı tarafından yazıldı. Kitap, şeffaflığın bilimsel, ekolojik ve sanatsal anlamlarıyla ilgilenen teorik yaklaşımlarla diyalog halinde bugün dünyayı eleştirel bir biçimde düşünmek için yollar öneren denemeler örgüsü niteliğinde. 11 Şubat’ta gerçekleştirilecek etkinlikte Deniz Gül ve kitabın editörü Kevser Güler aramızda hayat var (+şeffaflık)’ın esin kaynaklarına, üretim sürecine ve içeriğine dair sohbet edecek.

Serginin odaklandığı şeffaflık, kristallik, maddesellik gibi kavramlar ve Bruno Latour ile Byung-Chul Han’ın metinlerini Bruce Nauman, Agnes Martin, Henri Michaux, Samuel Hahnemann, Henri Bergson, Gilles Deleuze, Moshe Feldenkrais gibi düşünürler üzerinden okuyan Deniz Gül’ün değerlendirmesini sunuyor. Kitapta yer alan kırk farklı fragmanda, sanatçı, Batı-merkezci ve domine eden bakış nosyonunu yapı bozuma uğratarak şeffaflık kavramını açıyor.

“Tek çıkış, yüzeye varmaktır. Yüzeye. Dünyanın tenine (+yerküresel). Nasıl? Kendine bakışla. Latour’un oligoptikon’uyla, Calvino’nun Carruga’sıyla, Feldenkrais’ın kendi-imgesiyle, Deleuze’ün farkıyla, Agamben’in kişiliksiz kimliğiyle, Martin’in aksamalarıyla, Nauman’ın sıçrayışlarıyla, Sıtkı Baba’nın düş oluşlarıyla… Rumi’nin dönüşüyle, Arakne’nin ağıyla, Deligny’nin başıboş dolaşan çizgileriyle, Michaux’nün fraktallarıyla…”

Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğin dili Türkçe'dir. Katılım için rezervasyon gereklidir.

Rezervasyon

Kristal Berraklığı

Kristal Berraklığı, katılan tüm sanatçılarla iş birliği içinde sürdürülebilir küratöryel pratikler ve ekoloji üzerine düşünmenin ötesinde sergi sürecinde karbon ayak izini azaltmaya yönelik ilkeleri harekete geçiren metot ve araçlar kullandı: Yapıtların yerel ve iş birliğine dayalı üretimi, yaratıcı geri dönüşüm stratejileri ve tüm katılımcıların son derece az seyahat etmesi gibi.

Kristal Berraklığı

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş  <br> Tatiana Trouvé

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş
Tatiana Trouvé

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Kâhin Serenatları I Güzel İnsanlar, Sarp Dakni

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ikinci çalma listesi Sarp Dakni’nin hazırladığı "Güzel İnsanlar".

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı.