İmhanın Ötesinde Gazze

Söyleşi

15 Aralık 2024 / 14.45

Forensic Architecture'in kurucusu ve yöneticisi Eyal Weizman, Filistinli sanatçı Basma Al-Sharif'le birlikte Gazze'de 14 aydır aralıksız devam eden soykırımı konuşuyor. İki konuk, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımın, yerleşimci sömürgeciliğin ve askeri işgal rejiminin işleyişini disiplinler arası merceklerden inceliyor.

Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından önce bir "açıkhava hapishanesi" olarak inşası ardından yıkımı, mimari ve sanatsal açılardan nasıl yorumlanabilir? Forensic Architecture'ın vakaları titiz biçimde somutlaştırma çabası ile sanatın çağrışımcı soyutlaması nerede buluşuyor? Gazze'yi ağır mağduriyeti üzerinden istisnai bir vaka olarak ele almak, onun çok katmanlı toplumunun canlı gerçekliğini görünmez kılma riskine yol açabilir mi? Ve şiddetin iki farklı pratik tarafından görselleştirilmesi, imhanın ötesine geçerek özgürlük ve umudu tasavvur etmeye nasıl katkı sağlayabilir? 

Çığır açan ekibiyle soykırımın sağlam bir kaydını oluşturan Eyal Weizman ve Gazze kökenli sanatçı Basma Al-Sharif bu zorlu sorular üzerinde duruyor.

Etkinlik, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz olarak gerçekleşecektir. Etkinlikte İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacaktır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Dünyanın En Yalnız Katı Meyve Sıkacağı

Dünyanın En Yalnız Katı Meyve Sıkacağı

Tüketimci kültürü eleştiren bu eserden yola çıkarak Harun Çırak’tan bu şeylerin neler söylediklerini, nasıl söylendiklerini hayal etmesini istedik. Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ilk bölümde hevesle satın alındıktan sonra bir köşeye fırlatılan meyve sıkacağına kulak kabartıyoruz…

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Bizans’ta hastalık ve şifayı kuşatan inançlar, mitlerden, astrolojiden ve Akdeniz havzasında, Yahudiler, Mısırlılar, Mezopotamyalılar ve Yunanlılar tarafından uygulanan büyülerden çıkmıştır.

Kader Kısmet <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Kader Kısmet
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.