İmhanın Ötesinde Gazze

Söyleşi

15 Aralık 2024 / 14.45

Forensic Architecture'in kurucusu ve yöneticisi Eyal Weizman, Filistinli sanatçı Basma Al-Sharif'le birlikte Gazze'de 14 aydır aralıksız devam eden soykırımı konuşuyor. İki konuk, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımın, yerleşimci sömürgeciliğin ve askeri işgal rejiminin işleyişini disiplinler arası merceklerden inceliyor.

Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından önce bir "açıkhava hapishanesi" olarak inşası ardından yıkımı, mimari ve sanatsal açılardan nasıl yorumlanabilir? Forensic Architecture'ın vakaları titiz biçimde somutlaştırma çabası ile sanatın çağrışımcı soyutlaması nerede buluşuyor? Gazze'yi ağır mağduriyeti üzerinden istisnai bir vaka olarak ele almak, onun çok katmanlı toplumunun canlı gerçekliğini görünmez kılma riskine yol açabilir mi? Ve şiddetin iki farklı pratik tarafından görselleştirilmesi, imhanın ötesine geçerek özgürlük ve umudu tasavvur etmeye nasıl katkı sağlayabilir? 

Çığır açan ekibiyle soykırımın sağlam bir kaydını oluşturan Eyal Weizman ve Gazze kökenli sanatçı Basma Al-Sharif bu zorlu sorular üzerinde duruyor.

Etkinlik, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz olarak gerçekleşecektir. Etkinlikte İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacaktır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Gerçekler Acıtır!   Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Gerçekler Acıtır! Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.

Paula Rego İstanbul’da!

Paula Rego İstanbul’da!

Biz, yani ben ve okul arkadaşlarımdan bazıları, Paula Rego’yu biliyorduk. İtiraf etmeliyim, ben Rego’nun nereli olduğunu bilmiyordum, Portekiz’in Avrupa’nın neresinde yer aldığını da.

Pera Müzesi’nde Bir Gece

Pera Müzesi’nde Bir Gece

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.