İmhanın Ötesinde Gazze

Söyleşi

15 Aralık 2024 / 14.45

Forensic Architecture'in kurucusu ve yöneticisi Eyal Weizman, Filistinli sanatçı Basma Al-Sharif'le birlikte Gazze'de 14 aydır aralıksız devam eden soykırımı konuşuyor. İki konuk, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımın, yerleşimci sömürgeciliğin ve askeri işgal rejiminin işleyişini disiplinler arası merceklerden inceliyor.

Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından önce bir "açıkhava hapishanesi" olarak inşası ardından yıkımı, mimari ve sanatsal açılardan nasıl yorumlanabilir? Forensic Architecture'ın vakaları titiz biçimde somutlaştırma çabası ile sanatın çağrışımcı soyutlaması nerede buluşuyor? Gazze'yi ağır mağduriyeti üzerinden istisnai bir vaka olarak ele almak, onun çok katmanlı toplumunun canlı gerçekliğini görünmez kılma riskine yol açabilir mi? Ve şiddetin iki farklı pratik tarafından görselleştirilmesi, imhanın ötesine geçerek özgürlük ve umudu tasavvur etmeye nasıl katkı sağlayabilir? 

Çığır açan ekibiyle soykırımın sağlam bir kaydını oluşturan Eyal Weizman ve Gazze kökenli sanatçı Basma Al-Sharif bu zorlu sorular üzerinde duruyor.

Etkinlik, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz olarak gerçekleşecektir. Etkinlikte İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacaktır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Giacometti: Erken Dönem Yapıtları

Giacometti: Erken Dönem Yapıtları

Gençlik dönemi yapıtlarına ayrılan ilk bölümde, az bilinen bir dizi resim üstünden, babası, İsviçreli Art-İzlenimci ressam Giovanni Giacometti’nin etkisi ve genç sanatçının gelişimindeki rolü ortaya koyuyor.

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Pera Öğrenme programları kapsamında yayınlanan, Tania Bahar'ın kaleme aldığı ve Marina Rico'nun resimlediği hikâye kitabı Küçük Sarı Daire, çocuklarla yetişkinlerin birlikte keşfedecekleri ve paylaşacakları farklı bir öğrenme deneyimi sunuyor.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.