Kentsel Yansımalar: Karşılaşmalar

Panel

30 Mart 2023 / 19.00

Pera Müzesi, Zamane İstanbulları sergisi kapsamında “Kentsel Yansımalar: Karşılaşmalar” isimli panele ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da yaşayan 11 fotoğrafçının kentle kurdukları bağları, sosyolojik, kültürel, politik, çevresel ve ekonomik açılardan ele alan sergiye 7 akademisyen, araştırmacı ve edebiyatçının sergide yer alan işlerden ilhamla kaleme aldığı metinler eşlik ediyor.

Yazar ve radyo yayıncısı İlksen Mavituna moderatörlüğünde, sergi sanatçılarından Ahmet Sel ile sergi kataloğunun yazarlarından akademisyen N. Gamze Toksoy’un konuşmacı olarak katılacağı panelde göç, aidiyet hissi, yerli olma teması ve stereotipleştirme konuları üzerinden irdeleniyor.

Panelde, ilk olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlisi N. Gamze Toksoy’un sergi kataloğu için kaleme aldığı yazısından hareketle, göçmenlerin görsel temsillerinin nasıl kurulduğu ve bu temsilin bireysel hikâyelerin öne çıkmasında oluşturduğu engeller konuşulacak. İkinci bölümde ise, Ahmet Sel’in Bizim Orada serisi üzerinden bireysel hikâyeleri öne çıkarmanın kriz ve dönüşüm içindeki toplumlardaki önemi ve etkisine değinilecek, fotoğraf ve temsiliyet arasındaki bağ ele alınacak.

Pera Müzesi Oditoryum’da gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır.

Ahmet Sel hakkında
Fotoğrafçı. Belgesel fotoğraf ve portre fotoğrafçılığı alanlarında çalışan sanatçı, Paris-X’te (Université Paris Nanterre) iletişim, INA’da (Institut National de l’Audiovisuel, Paris) televizyon haberciliği eğitimi aldı. 1980-2010 yılları arasında Paris ve Moskova’da yaşadı, çeşitli televizyon kanalları ve fotoğraf ajanslarında muhabir olarak çalıştı ve yöneticilik yaptı. Çalışmalarını toplumsal değişim ve kriz dönemlerinde bireylerin hikâyeleri üzerine yoğunlaşarak sürdüren sanatçının Fransa ve Türkiye’de yayınlanmış kitapları bulunuyor. 2020-2022 yılları arasında Fotoğraf Konuşmaları başlıklı bir podcast hazırlayıp sunan sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve üretiyor.

N. Gamze Toksoy hakkında
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi. Aynı üniversitede görsel sosyoloji seminerlerini de yürütüyor. Görsel çalışmalar alanında ve etnografik nitelikte araştırmaları; toplumsal travma, toplumsal bellek, şiddet, göç, toplumsal cinsiyet kavramlarına odaklanan yayınları bulunmakta. Son yıllarda “toplumsal sorunlar ve görüntüler” genel başlığı etrafında yürüttüğü çalışmalarda ayrımcılık ve şiddet kavramlarıyla görüntüler arasındaki bağları inceliyor. Toplumsal travmaların görselleştirme biçimlerine yönelik eleştirileri önemsiyor ve alternatif yaklaşımlar getirileceğine dair umudunu korumaya devam ediyor.

İlksen Mavituna hakkında
Yazar, çevirmen ve radyo yayıncısı. Galatasaray ve İstanbul üniversitelerinde felsefe okudu. 2005 yılından bu yana Açık Radyo'da çeşitli görevlerde yer alıp edebiyat, felsefe, güncel sanat ve siyaset alanlarında radyo programları hazırladı. Polis Destan Yazdı ve Bu Ülkeden Gitmek isimli araştırma kitaplarının yazarlarındandır.

Zamane İstanbulları

İstanbul’un bugününe yönelik katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren bir fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları.

Zamane İstanbulları

Leonardo’nun Atı

Leonardo da Vinci, 1493’te, tam 500 yıl önce, Milano Dükü Ludovico il Moro’nun 12 yıl önce babasının anısına sipariş ettiği atlı anıtın (doğal büyüklüğün 4 katı boyda) dökümü için hazırlıkları bitirmek üzereydi.

Ev Gibi Olmayan! <br> Lee Miller

Ev Gibi Olmayan!
Lee Miller

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.