23 Aralık 2022 - 17 Eylül 2023
İstanbul’un bugününe katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren bir fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları.
Üretim tarzları ve kentle kurdukları farklı ilişkiler çerçevesinde İstanbul’da yaşayan 11 fotoğrafçının bir bütün olarak sergilenmemiş yakın tarihli çalışmalarına alan açan sergi, belli başlı temalar altında kentten kesitler sunuyor.
Bu temalar; kentin boşluk, yalnızlık, tekinsizlik ve eğretiliklerle bezeli topoğrafyasından sosyo-politik hareketliliklerine, son on yılda iyice belirginleşen göç meselesinden öteki olarak etiketlenmeden yaşayabilmek için İstanbul’a sığınan gençlere, Türkiye’de son yıllarda sayıları katlanarak artan mega projelerden biri olan Kanal İstanbul projesinden kenti kişisel bir etkileşim alanı olarak yorumlama pratiğine ve kentin olağanüstü ama bir o kadar da olağan tuhaflıklarına dek uzanıyor.
Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler küratörlüğünde gerçekleşen Zamane İstanbulları, bir yandan içinde bulunduğumuz döneme dair kritik ve yaratıcı bir görsel okuma denemesi ortaya koyuyor. Öte yandan, geçmişten bugüne tutku, merak ve heyecanla fotoğraflanan İstanbul’un, günümüzdeki hâliyle yolları kesişen fotoğrafçılarına dair bir keşif ortamı yaratıyor. Böylece bugünün fotoğrafçı çeşitliliğini de gözler önüne seriyor. Zamane İstanbulları, sanatçıların işlerinden ilhamla sergide değinilen konular hakkında çalışan, araştıran, düşünen veya kurmacalar yaratan 7 farklı akademisyen, araştırmacı ve edebiyatçının katalog için kaleme aldığı metinlerle zenginleşiyor.
Sanatçılar: Silva Bingaz, Osman Bozkurt, Ci Demi, Kıvılcım S. Güngörün, Ekin Özbiçer, Emin Özmen, Ahmet Sel, Ali Taptık, Kerem Uzel, Erdem Varol, Cansu Yıldıran
Yazarlar: Yaşar Adnan Adanalı, Fırat Genç, Şebnem İşigüzel, Melisa Kesmez, Biray Kolluoğlu, Gamze Toksoy, Sibel Yardımcı
Eser Künyeleri
Kerem Uzel
Suriyeli göçmenler, Küçükçekmece yakınlarında, proje kapsamında lüks konutlara tahsis edilecek boş bir alanda futbol oynuyor, Haziran 2020
Dönüşümü Beklemek serisinden
2020 Arşivsel Pigment Baskı
35x50 cm
Sanatçının izniyle
Silva Bingaz
Diplerdeki Dönüştürücü Ruh serisinden, 2012-2022
Arşivsel Pigment Baskı
60x90 cm
Sanatçının izniyle
Ci Demi
Her Şeyin Kötü Gittiğine Dair Emareler serisinden, 2016-2022
Duvar kağıdına UV baskı
365x462.5 cm
Sanatçının izniyle
Ekin Özbiçer
Oto-oryantalizm serisinden, 2014-2022
Sanatçının izniyle
3 Boyutlu Gezin!
Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler küratörlüğünde gerçekleşen Zamane İstanbulları, bir yandan içinde bulunduğumuz döneme dair kritik ve yaratıcı bir görsel okuma denemesi ortaya koyuyor. Öte yandan, geçmişten bugüne tutku, merak ve heyecanla fotoğraflanan İstanbul’un, günümüzdeki hâliyle yolları kesişen fotoğrafçılarına dair bir keşif ortamı yaratıyor. Böylece bugünün fotoğrafçı çeşitliliğini de gözler önüne seriyor.
İstanbul’un bugününe katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları, üretim tarzları ve kentle kurdukları farklı ilişkiler çerçevesinde İstanbul’da yaşayan 11 fotoğrafçının bir bütün olarak sergilenmemiş yakın tarihli çalışmalarına alan açıyor.
Pera Müzesi, İstanbul ekseninde ele aldığı göç teması çerçevesinde Zamane İstanbulları sergisi kapsamında, belgesel tiyatro, ses enstalasyonu, görsel sanatlar ve canlı müziği bir arayan getiren disiplinlerarası bir performans olarak “Diyalog Projesi – İstanbul”un prömiyerine ev sahipliği yapıyor.
Pera Müzesi, Zamane İstanbulları sergisi kapsamında “Kentsel Yansımalar: Modern Şehirlilik Tahayyülleri” isimli panele ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da yaşayan 11 fotoğrafçının kentle kurdukları bağları, sosyolojik, kültürel, politik, çevresel ve ekonomik açılardan ele alan sergiye 7 akademisyen, araştırmacı ve edebiyatçının sergide yer alan işlerden ilhamla kaleme aldığı metinler eşlik ediyor.
Pera Müzesi, Zamane İstanbulları sergisi kapsamında “Kentsel Yansımalar: Karşılaşmalar” isimli panele ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da yaşayan 11 fotoğrafçının kentle kurdukları bağları, sosyolojik, kültürel, politik, çevresel ve ekonomik açılardan ele alan sergiye 7 akademisyen, araştırmacı ve edebiyatçının sergide yer alan işlerden ilhamla kaleme aldığı metinler eşlik ediyor.
Pera Müzesi Öğrenme Programları, Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi ve Zamane İstanbulları adlı sergilere paralel olarak “Zamane Hikâyeleri” isimli programla farklı yaş gruplarına yönelik olarak hem çevrimiçi hem yüz yüze, eğlenceli ve ilham dolu sergi turları ve atölyeler düzenliyor.
Pera Müzesi Öğrenme Programları, Zamane İstanbulları sergisi kapsamında yetişkinlere yönelik sanatçı atölyeleri düzenliyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)