Matematik Profesörü Miklós Hoffmann ile Sergi Turu

Sergi Turu

21 Ocak 2025 / 19.00

Pera Müzesi, algoritma ve bilgisayar sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin eserlerine yer veren Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár ve Molnár’dan esinle güncel yapıtlar üreten 16 sanatçıyı bir araya getiren Vera Molnár’ın İzinde sergileri kapsamında Matematik Profesörü Miklós Hoffmann rehberliğinde sergi turları düzenliyor.

Rehberli turlar, sergilenen eserlerin matematik, olasılık, geometri ve bilgisayar teknolojisiyle ilişkisini inceliyor. Aşağıdaki sorulara ve benzerlerine yanıt arıyor:

-İster şekillerin isterse renklerin uzayı olsun, bir düzlemin ya da uzayın dönüşümleri nasıl yakalanabilir?
-Sanat yoluyla Öklidyen olmayan dünyalara ulaşmak mümkün mü?
-Tüm olasılıkları tek bir eserde resmedebilir miyiz?
-Bilgisayar bir ortak yaratıcı mı, yoksa yalnızca bir araç mı?
-Bilgisayar destekli sanatın ilk örnekleri nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?

Rehberli tur ücreti: 200 TL (Pera Müzesi Dostluk Programı üyeleri için ücretsizdir.)

1 saat sürecek sergi turunun dili İngilizcedir. Kontenjanımız sınırlıdır, tura katılmak için Biletix’ten bilet alabilir ya da resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Miklós Hoffmann Hakkında
Miklós Hoffmann, Macaristan’ın Eger şehrinde bulunan Eszterházy Károly Üniversitesi’nde Matematik Profesörü ve Bilişim Fakültesi Dekanı’dır. Geometri, bilgisayar grafiği ve sanatı dersleri veren Hoffmann, yıllardır matematik, güzel sanatlar ve bilgisayar bilimi arasındaki ilişki üzerine çalışmaktadır. Özellikle soyut geometrik sanatlar ve bilgisayar destekli sanatlar alanına odaklanmaktadır. Ayrıca, çeşitli çağdaş sanat sergilerinde düzenli olarak rehberli turlar ve açılış konuşmaları gerçekleştirmektedir.

Süreli Sergi

Hesaplar ve Tesadüfler

Hesaplar ve Tesadüfler, algoritma sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'nda yer alan eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürüyor.

Hesaplar ve Tesadüfler

Turquerie

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu. 

Döküntü Müzesi  <br> Dayanita Singh

Döküntü Müzesi
Dayanita Singh

 Dayanita Singh, izleyicileri çok defa bir sergi ortamı dahilinde fotografik dokümanları bir araya getirmeye veya yeniden şekillendirmeye davet ederek bu ortak tarihi araştırıyor.

İzlenimcilik ile Oryantalizm Arasında

İzlenimcilik ile Oryantalizm Arasında

On dokuzuncu yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz.