Performans: Akustik Ufuk
Özcan Ertek

Performans

14 Nisan 2023 / 19.00

Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Proje, Özcan Ertek’in bu enstrümanı kullandığı canlı bir performansla açılıyor.

Metal korna, transistörler ve canlı kodlamadan oluşan bu ses performansında Ertek rezonansları ayarlamak için metallerin şeklini değiştirerek yaptığı denemeler aracılığıyla ses-metal ilişkisini araştırıyor. Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenen performansta Osmanlı döneminde farklı coğrafyalarda kurulan ilişkilerle ilgili ses manzaraları ve yapay doğa seslerinin uygulanmasıyla canlı, hipnotik bir dünyaya ev sahipliği yapan metal korna ve elektronik aksam bir rezonans ortamı yaratıyor. Aynı zamanda tarihteki gündelik kent yaşamına işitsel bir perspektiften bakan bu performans, farklı zamanlardan sesler getiren ve titreşim hacimlerinin geniş, derin spektrumlarını ileten bir portal görevi görüyor.

80 TL olan biletler Biletix’ten ya da etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Pera Müzesi Dostları’na %50 indirim uygulanır. Yerler sınırlı ve numarasızdır.

İlgili Proje

Akustik Ufuk

Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Yerleştirme, elektronik bir pusula aracılığıyla, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenerek üretilen ses manzaralarını çalan bir enstrümana dönüşüyor.

Akustik Ufuk

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Cadıların Güneşi <br> Mehmet Berk Yaltırık

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Cadıların Güneşi
Mehmet Berk Yaltırık

Eylül güneşi altında, ziyadesiyle kızgın sac misali ateş saçan kayalıklardan geçiyorum. Uzaktan uzağa fark edilen çizgiler ve çatlamış kayalar haricine tek bir ağaç, tek bir ot yok.

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

1962’de fluxus hareketinin önde gelen üyelerinden Philip Corner, Piano Activities (Piyano Etkinlikleri) başlıklı bir performans sırasında yaptıklarıyla ciddi müzik çevrelerinde büyük olay yaratmıştı.

Félix Ziem (1821-1911) Göçebe, sınıflandırılamaz ve ayrıksı bir sanatçı

Félix Ziem (1821-1911) Göçebe, sınıflandırılamaz ve ayrıksı bir sanatçı

Pera Müzesi 10 Kasım 2016 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında 19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyor. Ziem Müzesi ve Martigues Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşen serginin küratörlüğünü Lucienne Del’Furia ve Frédéric Hitzel üstleniyor.