Performans: Akustik Ufuk
Özcan Ertek

Performans

14 Nisan 2023 / 19.00

Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Proje, Özcan Ertek’in bu enstrümanı kullandığı canlı bir performansla açılıyor.

Metal korna, transistörler ve canlı kodlamadan oluşan bu ses performansında Ertek rezonansları ayarlamak için metallerin şeklini değiştirerek yaptığı denemeler aracılığıyla ses-metal ilişkisini araştırıyor. Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenen performansta Osmanlı döneminde farklı coğrafyalarda kurulan ilişkilerle ilgili ses manzaraları ve yapay doğa seslerinin uygulanmasıyla canlı, hipnotik bir dünyaya ev sahipliği yapan metal korna ve elektronik aksam bir rezonans ortamı yaratıyor. Aynı zamanda tarihteki gündelik kent yaşamına işitsel bir perspektiften bakan bu performans, farklı zamanlardan sesler getiren ve titreşim hacimlerinin geniş, derin spektrumlarını ileten bir portal görevi görüyor.

80 TL olan biletler Biletix’ten ya da etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Pera Müzesi Dostları’na %50 indirim uygulanır. Yerler sınırlı ve numarasızdır.

İlgili Proje

Akustik Ufuk

Pera Müzesi, Özcan Ertek'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini sunuyor. Yerleştirme, elektronik bir pusula aracılığıyla, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenerek üretilen ses manzaralarını çalan bir enstrümana dönüşüyor.

Akustik Ufuk

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

Saraybosna Günlükleri

Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi sergimiz, Bosna-Hersek sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden Mersad Berber’in sanatına odaklanıyor.