Tüy Kadar Hafif
Ağırlık ve Ölçü Sanatı Sergi Turu

Sergi Turu

28 Şubat 2025 / 18.30

Mısırlılar terazide sadece malları değil aynı zamanda insanların günahlarını da tartardı. Onlara göre kalp insan bilgeliğinin kaynağı, duygular ve hafızanın merkeziydi. Kalbin tartılması töreninde ölen kişinin kalbi, düzeni ve hakikati temsil eden tanrıça Maat’ın tüyüne karşı tartılırdı. Kalp ölen kişinin vicdanını, tüy ise adaleti simgelerdi. Eğer kalp tüyle aynı ağırlıkta veya ondan daha hafifse ölen kişinin ölümden sonraki hayata geçmesine izin verilirdi. Kalp tüyden daha ağırsa terazinin yanında bekleyen timsah başlı ve aslan gövdeli canavar Ammit kalbi yerdi. 

Rehberli turda, Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisi tematik bir bakış açısıyla ele alınıyor. Anadolu'nun dört bin yıllık sosyal ve ekonomik tarihi, ağırlık ve ölçü kavramları etrafında şekillenen metaforlar ekseninde inceleniyor. Katılımcılar, sergilenen eserler ile Mezopotamya, Anadolu, Mısır, Ege ve Akdeniz coğrafyasında ağırlık ve ölçü kavramlarının gelişimini deneyimleme imkânına sahip oluyor. 

45 dk sürecek rehberli tur ücretsizdir. Kontenjan sınırlıdır. Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz. 

Eser Künyesi 
Sfensk Motifli Bronz Ağırlık 
MÖ 800-700 
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu 

Süreli Sergi

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu. 

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Aynalı Çıplaklar

Aynalı Çıplaklar

Türk resminde mitolojik temalara pek fazla rastlanmamakla birlikte, Aynalı Venüs gibi yaygın temaların çeşitlemeleriyle karşılaşmak mümkündür. 

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!