"Ve Taş Kendi Ağırlığınca Düştü"
Kültepe’de Ticaret ve Ağırlık Ölçme Sistemi
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu

Çevrimiçi Konuşma

3 Şubat 2022 / 18.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın koleksiyonundan biri olan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan seçkiyle hazırladığı Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisi ağırlık ve ölçü aletleri etrafında şekillenen ekonomiyi, kültürü, kültürlerarası sistem ilişkilerini, toplumsal güven dinamiklerini ve birimlerin standartlaşmasının yolculuğunu, MÖ 2. binyıldan günümüze uzanan bir süreçte uygarlıkların, tanrıların, tüccarların, usta ve çırakların gözünden keşfetmeyi amaçlıyor, dönüşümlerin ve sürekliliklerin izlenmesine olanak veriyor. Homeros’un İlyada Destanı’ndaki dizeden esinlenen “Ve Taş Ağırlığınca Düştü” başlıklı konuşma serisinde alanında uzman konuşmacılar serginin kapsadığı dönemler olan Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hititler, Helenistik Dönem; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerindeki alışveriş, ticaret, ağırlık ve ölçü sistemlerine ışık tutuyor.

Anadolu'daki en eski uluslararası ticaret sisteminin başkenti olan Kültepe-Kaniş'te bugüne kadar yüzlerce taş ağırlık ve bronz terazi kefeleri ve kolları bulunmuştur. Kaniş'te bulunan yazılı belgeler, arkeolojik buluntuların yanı sıra tartım işlemleri hakkında da önemli bilgiler vermekte ve ticarette standartlaştırılmış birimlerin kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Ancak  ticari işlemlerde kullanılan tartım standardizasyonunun sahibine, kurumuna veya ülkesine göre farklılık gösterdiği de görülmektedir. Bu da çok kompleks bir hesaplamayı da gerektirmektedir.

İlk konuşmada Kültepe Kaniş'teki gelişmiş ticaret sistemi ve daha eski dönemlerdeki uluslararası ticarette standardizasyonun önemi değerlendirilecektir.

Konuşma Pera Müzesi Youtube kanalından canlı olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlik dili Türkçedir.

Etkinlik videosuna ulaşmak için tıklayın! 

Fikri Kulakoğlu Hakkında

1982’de A.Ü. D.T.C. Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda arkeoloji lisans eğitimini bitirmiş, daha sonra aynı kürsüde, 1985 yılında Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Daha sonra 1994 yılında mezun olduğu aynı Anabilim Dalı’nda, yani A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başlayan Kulakoğlu, 1997 yılında bu Anabilim Dalı’nda “Orta Anadolu Bölgesi’nde Bulunan Eski Hitit Krallık Çağı Seramiği” konulu tez ile doktorasını almıştır. 998 tarihinde Doçent, 2004 tarihinde de Profesör ünvanını alan Kulakoğlu, halen aynı Anabilim Dalı’nda “Profesör” kadrosunda görev yapmaktadır.

Öğrenciliğinden itibaren Prof. Dr. Nimet Özgüç başkanlığındaki Acemhöyük ve Samsat Kazıları’na katılan Kulakoğlu, daha sonra da Prof. Dr. Masao Mori başkanlığındaki Kaman-Kalehöyük Kazıları’nda ve Orta Anadolu Bölgesi Yüzey Araştırmaları’nda heyet üyesi olarak görev almıştır. Kulakoğlu, 1998-2001 yılları arasında “Şanlıurfa M.Ö. I. Bin Merkezleri Yüzey Araştırmasını” yürütmüştür. 1999-2003 yılları arasında “Şaraga Höyük Kazısı” ve 2003-2005 yılları arasında “Gaziantep Kale Höyük Kazısı”nın bilimsel başkanlığını yapmıştır. Kulakoğlu 2005-2006 yıllarında, Gaziantep-Adıyaman Kültür Envanteri Projesi’ni de gerçekleştirmiştir. 1995 yılında heyet üyesi olarak katıldığı Kültepe Kazıları'nda, Prof. Dr. Tahsin Özgüç’ün 2005 yılında vefatından sonra Kazı Başkanlığı'nı yürütmektedir. Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, 2008-2019 yılları arasında Kayseri İli sınırları içinde "Kayseri Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi”ni de gerçekleştirmiştir.

Süreli Sergi

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu. 

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Pera Müzesi ve Vikipedi İşbirliğiyle #VikiPera Projesi Hayata Geçti!

Pera Müzesi ve Vikipedi İşbirliğiyle #VikiPera Projesi Hayata Geçti!

Pera Müzesi’nin uluslararası alanda internetin en kapsamlı web ansiklopedisi Vikipedi işbirliğiyle gerçekleştirdiği dijital proje #VikiPera hayata geçti. 

Yüz Yüze

Yüz Yüze

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Gelecek Hatıraları

Gelecek Hatıraları

Geleceği hatırlamaya çalışıyorsun. Tarihi bir saraydaki çini panoya resmedilen kuş duvarda yerini almış. Bir kilise ve caminin çinileri tuvallere boyanmış. Yüzlerce yıllık bir seramik tabağın deseni kadife bir perdede karşına çıkıyor. Eski bir vazonun kırık çiçekleri artık birer heykel. Yeşil bir bitki yapraklarını gündüz açıp gece kapatıyor.