Yazar-Editör Sohbetleri
Maxime Rovere ile Türker Armaner

Konuşma

27 Şubat 2025 / 18.00

Pera Müzesi ve Atlas Publishing Lab iş birliğiyle düzenlenen Yazar-Editör Sohbetleri, Şubat’ta, iki felsefeci, yazar ve çevirmen Maxime Rovere ile Türker Armaner’i bir araya getiriyor.

Konuşmacılar, felsefi düşüncenin edebi metinlerde ve düzyazıdaki varoluşu, türler arasındaki bulanık sınırlar, yazma ediminin kendisi ve felsefe çevirisi hakkında sohbet ediyor. 

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir. Çeviri yapılmayacaktır. 

Maxime Rovere Hakkında
École Normale Supérieure de Lyon’da dersler veren, kitapları farklı dillere çevrilmiş, dünyanın farklı yerlerinde eğitimler veren ve konuşmalara davet edilen, Spinoza konusunda dünyaca ünlü Fransız uzmanlardan biridir.

Etika'yı Latince'den çevirmiş ve uluslararası bir ekiple birlikte açıklamalı ve notlu bir edisyon olarak yayımlamıştır (Alfa Yayınları’ndan çıkacak), ayrıca Spinoza: methodes pour exister (Dost Yayınları’ndan çıkacak, 2025) ve Spinoza ve arkadaşlarının yaşam öyküsü (Spinoza Tayfası, Kolektif Kitap, 2020) üzerine kitaplar yayımlamıştır. 

“Etkileşimsel etik” olarak bilinen bir düşünce üzerine çalışmaktadır. Bu konuya adanmış kitaplarının ilki Türkçede Aptallarla Ne Yapmalı? Onlardan Biri Olmamak İçin adıyla yayımlanmıştır (Kolektif Kitap, 2020). Bu kitabın ardından aynı projenin devamı olarak Fransızcada yayımlanan kitapları: L'ecole de la vie [Yaşam Okulu] (Flammarion, 2021) ve Se vouloir du bien et se faire du mal: Philosophie de la dispute (Flammarion, 2022). 

Türker Armaner Hakkında
İstanbul’da doğdu. Paris VIII Felsefe Bölümü’nden doktora derecesi aldı. Kıyısız (1997), Taş Hücre (2000), Dalgakıran (2003) öykü kitapları ile Tahta Saplı Bıçak (2007) ve Hüküm (2016) romanları Metis Yayınları’ndan, Tarih ve Temsil (2014) isimli felsefi çalışması Dost Kitabevi Yayınları’ndan basılmıştır. Tahta Saplı Bıçak’ın Almanca çevirisi Das Messer mit dem hölzernen Griff adıyla Verlag Auf Dem Ruffel’den basılmıştır (2013). Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesidir.

Gökyüzünden İyi Haberler

Gökyüzünden İyi Haberler

Kitle iletişim araçları ve sanat arasındaki ilişkiyi odağına alan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinden ilhamla, serginin bölümlerinden yola çıkan burç yorumları hazırladık. Gök cisimlerinin hareketlerinin insanlar üzerindeki etkilerinden esinlenen popüler astroloji dilini kullanarak kurgusal gelecek tahminlerinde bulunan yorumlar, güne dair iyi haberler alma arzusuyla gazetelerde okuduğumuz astroloji köşelerinden ilham alıyor ve sergideki eserlere göndermede bulunuyor. 

Tanışmadık Ama O Bizi Biliyor: “Büyük Veri”

Tanışmadık Ama O Bizi Biliyor: “Büyük Veri”

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz. 

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu