Pera Müzesi, Kino İstanbul tarafından organize edilen 2. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’ni ağırlıyor. Sinemanın öncü ve eşsiz örneklerini canlı müzik eşliğinde bir araya getiren festivalde, yerli ve yabancı akademisyenler, araştırmacılar, küratörler tarafından her filme özel sunumların yapılacağı gösterimler, sinemaseverleri bekliyor. İtalya’nın ünlü sinemateği Cineteca di Bologna ve Hollanda’nın saygın sinema müzesi Eye Filmmuseum‘un kurumsal ortağı olduğu festivalin bu yılki teması, ‘Modern Kadının Doğuşu’.
Festivalde, büyük kısmı ilk kez seyirci karşısına çıkacak Osmanlı dönemi görüntülerinden Diva filmlerine, Chaplin ve Keaton klasiklerinden Alman dışavurumculuğuna, kadın yönetmenlerin filmlerinden ‘renkli sessizler’e kadar birçok bölüm yer alıyor. Festival bu yıl ayrıca, dünyanın ilk film şirketi Gaumont’un 120. yıldönümünü ve Buster Keaton’un doğumunun 120. yılını, özel gösterimlerle gündeme getiriyor.
3 Aralık
19.00 Charlie Chaplin Kısaları
4 Aralık
14.00 Osmanlı Görüntüleri Seçkisi
16.00 Osmanlı Görüntüleri Seçkisi
18.00 Bilge Nathan
21.00 Pera Müzesi'nin 10. Yılı için 100 Yıllık Filmler: Renkli Sessizler
5 Aralık
15.00 Gerçek(üstü) Renkler
16.00 Sinemanın Erken Döneminde Renk Fantezisi
6 Aralık
16.00 Diğerlerinden Farklı
18.00 Bir Hafta
3 Aralık
19.00 Charlie Chaplin Kısaları
4 Aralık
14.00 Osmanlı Görüntüleri Seçkisi
16.00 Osmanlı Görüntüleri Seçkisi
18.00 Bilge Nathan
21.00 Pera Müzesi'nin 10. Yılı için 100 Yıllık Filmler: Renkli Sessizler
5 Aralık
15.00 Gerçek(üstü) Renkler
16.00 Sinemanın Erken Döneminde Renk Fantezisi
6 Aralık
16.00 Diğerlerinden Farklı
18.00 Bir Hafta
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)