Burkina Faso İsyanda

30 Mayıs 2018

Pera Film, Burkina Faso’da şiddet içermeyen yaratıcı direnişi konu alan Burkina Faso İsyanda (Burkinabé Rising) belgeseline ev sahipliği yapıyor. Direniş Kültürleri Filmleri serisinin yeni yapımlarından olan bu belgeselin gösteriminin ardından, sanatçı Naz Köktentürk, küratör Mine Kaplangı ile Burkina Faso hakkında bir sohbet gerçekleştirecek.

Batı Afrika’nın küçük, denize kıyısı olmayan ülkesi Burkina Faso, insanların bir araya geldiklerinde nasıl bir siyasi değişim gerçekleştirilebileceğinin kanıtı olan sanatçıların ve aktif yurttaşların ülkesi. Bu yönüyle sadece Afrika’nın geri kalanı için değil bütün dünya için bir esin kaynağı. Belgeselde yer alan insanlar, müzik, sinema, ekoloji, görsel sanatlar ve mimari aracılığıyla Thomas Sankara’nın devrimci ruhunu yaşatmaya devam ediyor. 1983’te Cumhurbaşkanı olan Sankara, 1987’de kendi arkadaşı ve danışmanı Blaise Compaoré tarafından yönetilen bir askeri darbe sırasında öldürülmüştü. Daha sonra ülkeyi yirmi yedi yıl boyunca otokrasiyle yöneten Blaise Compaoré, Ekim 2014’te kitlesel bir halk isyanıyla koltuğundan indirildi. Bugünse Burkina Faso’da direnişin ruhu hiç olmadığı kadar güçlü.

2016’da yönetmen Iara Lee, Burkina Faso İsyanda belgeselini çekmek için bütün ülkeyi dolaştı. Yolculuğu sırasında direniş mesajını yaymak amacıyla ülkenin sanat geleneklerini kullanan inanılmaz sanatçılar, müzisyenler ve aktivistlerle tanıştı: bir rapçi olan Joey le Soldat, yazdığı şarkı sözlerinde, ülkenin başkenti Ouagadougou şehrindeki yoksul genç kesimin ve taşrada yaşam savaşı veren çiftçilerin mücadelelerini anlatıyor. Burkina Faso'nun en tanınmış grafiti sanatçısı olan Marto, şehrin çıplak duvarlarını, adaletsizliğe isyan eden renkli duvarlara dönüştürüyor. Kadın hakları aktivisti Malika la Slameuse, şiir formunun erkek egemenliğine feminist bir perspektif getiriyor. Serge Aimé Coulibaly, hareketin kendini ifade etme ve eyleme geçme ihtiyacından doğduğunu söylüyor ve dansı bir siyasi direniş biçimi olarak kullanıyor.

Sanatçılara tek tek odaklanmasının yanı sıra, Burkina Faso İsyanda geri dönüştürülmüş sanat eserleri festivaline ve büyük şirketlerin tarım sektöründeki tahakkümüne karşı ayaklanan çiftçilerle yapılmış olan görüşmelere yer veriyor. Bize yaratıcı direnişin bir panoramasını sunan belgesel, barış ve adalet arayan isyankar Burkinabè ruhunun, kültürel dışavurum sayesinde günlük hayatın her alanına nasıl nüfuz ettiğini gösteriyor.

Yönetmen: Iara Lee
Burkina Faso, Bulgaristan, US, 2017, 102', renkli
Fransızca, İngilizce, Mooré Türkçe altyazılı
 

30 Mayıs Çarşamba: Belgesel Film Gösterimi & Sohbet

18:30     Gösterim: Burkina Faso İsyanda
20:00     Konuşma: Naz Köktentürk ve Mine Kaplangı
 

Film gösterimi ve sohbet ücretsizdir, herkese açıktır. Sohbet Türkçe gerçekleşecektir.

Kore kökenli bir Brezilyalı olan Iara Lee, bir aktivist, film yapımcısı ve Cultures of Resistance Network (Direniş Kültürleri Ağı) kurucusu ve yönetmenidir. Söz konusu ağ, küresel dayanışmayı teşvik etmekte ve aktivistleri, eğitmenleri, çiftçileri ve sanatçıları yaratıcı direniş ve şiddet içermeyen eylemler yoluyla daha adil ve barışçıl bir dünya yaratmak için desteklemekte ve birleştirmektedir.

Naz Köktentürk, İstanbul’da çalışan bir fotoğrafçı olup uzun yıllar Paris’te yaşamıştır. Genel olarak Orta Doğu- Orta Asya bölgelerinde Afganistan, Tacikistan ve yakın çevrelerinde çalışmıştır. Köktentürk uzun yıllar sosyal problemler, azınlıklar, acı, sokak ve savaş kurbanlarıyla bağlantılı konular hakkında fotoğraf projelerini oluşturmuştur. Son yıllarda, Afganistan başta olmak üzere, savaş sonrası zamanının insanlar üzerindeki etkisi hakkında farkındalık uyandıracak projeler yapmakta ve aynı zamanda uluslararası birçok sağlık kuruluşuyla çalışmaktadır. Ayrıca farklı yayınların editörlüğünü yapıp, sanat hakkında yazmakta ve bazı şehirlerle ilgili tarih ve kültürel araştırmalar yapmaktadır. Şu anda İstanbul’da çalışıp yaşamaktadır.

Çukurcuma Kolektifi kurucularından biri olan Mine Kaplangı, İstanbul’da bir çağdaş sanat mekanı olan BLOK art space bünyesinde küratör ve sanatçı temsilcisi olarak çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olduktan sonra Bolonya Üniversitesi/DAMS Fakültesi Sanat ve Estetik Felsefesi (Sertifika Programı) Yüksek Lisans diploması almıştır. Artunlimited ve Artfridge gibi çağdaş sanat platformları için serbest editör olarak da çalışmaktadır.  Kaplangı, Framer Framed’deki House of Wisdom 2017 sergisinin küratörlüğünü üstlenmiştir.

Türkiye’den Jameel Ödülü’ne Aday Olmuş Beş Sanatçı

Türkiye’den Jameel Ödülü’ne Aday Olmuş Beş Sanatçı

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz

Zamane Öyküleri: Kömür <br> Pelin Buzluk

Zamane Öyküleri: Kömür
Pelin Buzluk

Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan öykü serisi Zamane Öyküleri, Pelin Buzluk’un öyküsü "Kömür" ile başlıyor! Bu seri, yazarların sergide yer alan fotoğraflardan esinle kaleme aldığı kısa öyküleri bir araya getiriyor.

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.