İşgallerin Gölgesinde

15 Ekim - 10 Aralık 2023

Pera Film, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Meşgul Şehir sergisine paralel düzenlediği programda, sinema tarihinin en önemli dönüm noktalarından birine, İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nin doğduğu yıllara geri dönüyor. İşgallerin Gölgesinde, akımın öncü figürlerinden Roberto Rossellini’nin İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından çektiği Savaş Üçlemesi aracılığıyla savaşın, şehirler ve toplumlar üzerinde yarattığı radikal etkilerin izlerini sürüyor.

Roma Açık Şehir (1945), Hemşehri (1946) ve Almanya Sıfır Yılı (1948) filmlerinden oluşan üçleme, basit ve otantik estetiği, çoğunluğu amatör oyunculardan oluşan kadrosu ve geleneksel kalıpların dışına çıkan özgün anlatım teknikleriyle dikkat çekmiş; sadece belirli bir tarihsel dönemin özünü yakalamakla kalmamış, modern sinemanın anlatısal ve biçimsel özelliklerini kayda değer ölçüde etkileyen köklü eserler haline gelmiştir.

1946’da Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü kazanan, yeni gerçekçi sinemanın ilk örneklerinden Roma Açık Şehir, Nazi işgali altında olan Roma'daki hayatı ve direnişi perdeye taşırken; Hemşehri’de kamera, savaşın yıkıma uğrattığı İtalya'nın altı farklı şehrinde yaşanan hikâyeleri takip eder. Üçlemenin son halkası Almanya Sıfır Yılı ise savaşın sonrası Berlin sokaklarındaki sefaleti 12 yaşındaki bir çocuğun trajik öyküsü üzerinden tasvir eder.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

15 Ekim

15.00 Roma Açık Şehir

18 Ekim

19.00 Hemşehri

22 Ekim

15.00 Almanya Sıfır Yılı

2 Aralık

15.00 Roma Açık Şehir

8 Aralık

19.00 Hemşehri

10 Aralık

15.00 Almanya Sıfır Yılı

Roma Açık Şehir

Roma Açık Şehir

Hemşehri

Hemşehri

Almanya Sıfır Yılı

Almanya Sıfır Yılı

Coğrafya

Coğrafya

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor.

Motiflerin Hatırlattıkları

Motiflerin Hatırlattıkları

İslam sanatlarında öne çıkan motifler, taşıdıkları sembolik anlamlarla bugünkü üretimleri şekillendirmeye devam ediyor. Kütahya çinilerinde görülen bitkisel bezemeler ve geometrik desenler hem vazo, sürahi gibi seramik objelerde hem de mimari süslemelerde kullanılıyor.

Chlebowski'nin Sultanı

Chlebowski'nin Sultanı

Bu resim, Stanisław Chlebowski’nin savaş dışı bir konuyu ele alan büyük tuvallerinden biri; boyut olarak bununla karşılaştırılabilecek tek resim, bugün İstanbul Askeri Müzesi’nde bulunan Kâğıthane’de Osmanlı Hayatı’dır.