Nahid Persson Sarvestani: Belgeseller
Filmmor Kadın Filmleri Festivali

15 - 22 Mart 2015

İran’da doğan Nahid Persson Sarvestani 1979 İran devrimi esnasındaki ve sonrasındaki siyasi faaliyetleri nedeniyle İsveç’e iltica etmek zorunda kaldı. 2000’den itibaren İsveç’te belgesel çeken yönetmen, Krakow Film Festivali Altın Ejderha Ödülü, Monte Carlo TV Festivali En İyi Uluslararası Haber Belgeseli Ödülü, İsveç Devlet Televizyonu’nun Kristal Ödülü ve Örtünün Ardındaki Fahişelik filmiyle Uluslararası Emmy adaylığı dâhil birçok ödül kazandı. Kraliçe ve Ben ve 2005’te Emmy ödülüne aday gösterilen Örtünün Ardındaki Fahişelik gibi filmlerinde 30 yıl önce terk etmek zorunda kaldığı İran’ı, İran hapishanelerinde işkence ve terörü yaşamış kadınların zorlu deneyimlerini anlattı. Kaçmak zorunda kaldığı İran’da, kadınlara dair filmler çekmeyi sürdürdü. İran rejiminin baskısı altında yaşayan kadınların konumunu sert şekilde eleştirdiği filmler yaptı ki bundan dolayı 2006’da İran’da tutuklandı. Çalınmış Devrimim ile İran’da tutuklu olmaya ve işkenceye dair anlatılmamış bir hikâyeyi gözler önüne serdi.

logo

15 Mart

13.00 Kraliçe ve Ben

17 Mart

19.00 Çalınmış Devrimim

18 Mart

17.00 Örtünün Ardındaki Fahişelik

20 Mart

13.00 Kraliçe ve Ben

21.00 Örtünün Ardındaki Fahişelik

22 Mart

13.00 Çalınmış Devrimim

Çalınmış Devrimim

Çalınmış Devrimim

Kraliçe ve Ben

Kraliçe ve Ben

Örtünün Ardındaki Fahişelik

Örtünün Ardındaki Fahişelik

Akışkan Kimlikler  Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Akışkan Kimlikler Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer <br> Galip Dursun

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer
Galip Dursun

Biraz önce, yolcu salonunda vapurun hareketini beklerken aklıma bir oyun geldi. Küçükken evde, buradan epey uzakta ve geçmişte kalmış ülkemde oynadığımız, nasıl oynadığımızı bile hatırlayamadığım bir oyun. Vapura binmek için bekleyen kalabalığın arasında kendimi olduğumdan bin kat daha yalnız hissettiren cinsten. 

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara, Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda öznel ve duygusal durumları bir araya getirerek tek yönlü tarih ve zaman algısını sorgularken ziyaretçileri çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.