Bizans Mavisi

Yönetmen: Dragan Marinković
Oyuncular: Katarina Žutić, Lazar Ristovski, Srđan Todorović, Uliks Fehmiu, Dimitrije Vojnov
Sırbistan, 1993, 76', HDD, renkli
Sırpça; Türkçe altyazılı

Bizans kilise fresklerinde kullanılan ebedi mavi boyanın arayışı, Avrupa’nın Balkanlarla buluştuğu şehvetli bir aşk öyküsüne dönüşür. Hazarların Sözlüğü’nün dünya çapında ün kazanan yazarı Milorad Pavić’nin öyküsünden uyarlandı.

Bizans’a Yelken Açmak

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans'ın Izdırabı

Bizans’a Yelken Açmak

Andrey Rublev

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans Mavisi

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı. 

Heykele Geçiş

Heykele Geçiş

Manolo Valdés’in resimleri, maddesel bir mevcudiyet arayışındayken, bu arayış onun heykellerinde daha da belirgindir. Her geçen yıl, bu alanda daha üretken hale gelir. Günümüzde heykel, sanatçının zamanının ve çabalarının büyük bir bölümünü kapsıyor.