Andrey Rublev

Yönetmen: Andrey Tarkovski
Oyuncular: Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolay Grinko
Sovyetler Birliği, 1966, 174’, siyah-beyaz, renkli
Rusça, İtalyanca, Tatarca; Türkçe altyazılı 

15. yüzyıl ikona ressamı Andrey Rublev’in hayatını anlatan filmde Rublev feodal şiddetin ve insani sefaletin pençesindeki bir dünyada yaşar; çevresinde gördüğü çalkantı da onun konuşma isteğini öldürür. Ortaçağ Rusyası’nda yıllarca sessizlik içinde dolaştıktan sonra, büyük bir gümüş çan yapımını üstlenmiş bir oğlanla karşılaşır ve onunla yeniden konuşmaya başlar.

Bizans’a Yelken Açmak

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans'ın Izdırabı

Bizans’a Yelken Açmak

Andrey Rublev

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans Mavisi

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisi proje yöneticileri Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley, Nick Hornby’nin edebiyat ve müziğin yollarını kesiştiren etkileyici hikâyesi Ölümüne Sadakat’i anlatıyor! 

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.