Andrey Rublev

Yönetmen: Andrey Tarkovski
Oyuncular: Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolay Grinko
Sovyetler Birliği, 1966, 174’, siyah-beyaz, renkli
Rusça, İtalyanca, Tatarca; Türkçe altyazılı 

15. yüzyıl ikona ressamı Andrey Rublev’in hayatını anlatan filmde Rublev feodal şiddetin ve insani sefaletin pençesindeki bir dünyada yaşar; çevresinde gördüğü çalkantı da onun konuşma isteğini öldürür. Ortaçağ Rusyası’nda yıllarca sessizlik içinde dolaştıktan sonra, büyük bir gümüş çan yapımını üstlenmiş bir oğlanla karşılaşır ve onunla yeniden konuşmaya başlar.

Bizans’a Yelken Açmak

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans'ın Izdırabı

Bizans’a Yelken Açmak

Andrey Rublev

Bizans’a Yelken Açmak

Bizans Mavisi

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

1963 ile 1966 yılları arasında Andy Warhol, New York sanat çevresinden çeşitli kişilerin film portreleri üzerinde çalıştı. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.