Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Caryn Cline 20 yılı aşkın bir süredir, renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yaparak, tanıdık olduğumuz şeyleri farklı bir bakış açısıyla sunan ve seyircisiyle yakın iletişim kuran filmler üretiyor. Cline ilk kez (Mothlight, Garden of Early Delights filmleriyle tanınan) Stan Brakhage tarafından kullanılan ve çiçek, yaprak ve benzeri organik materyallerin direkt olarak film şeridine yapıştırılmasını içeren bu tekniğe botanicollage ismini vermiş. Normalde gözden kaçan bu küçük doğal objeler, film karesini doldurduklarında şaşılacak derecede güzellikler sunuyorlar. Yönetmen bitkileri tanıdık olmadığımız ortamlarda sunarak, “gerçekliği tamamen değiştirmeyi” hedefliyor ve bizi bitki dünyasıyla olan ilişkimizi sorgulamaya davet ediyor.

İnsan Soyu Ota Benzer

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 12', renkli
diyalogsuz

İnsan Soyu Ota Benzer, Missouri eyaletinin kırsal bir yerindeki mera restorasyon alanını belgeleyen deneysel bir belgesel. 

Kayıp Rüzgarlar

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 3', renkli
diyalogsuz

Kaliforniya, San Clemente’de mekana has olarak yaratılan ve hem planlanmış hem de “tesadüfi” animasyonlar içeren bir botanicollage filmi.

Kelebek Felaketi

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2019, 6', renkli
diyalogsuz 

ABD’deki kral kelebeklerinin soyunun tükenmesini konu alan film, buluntu görüntülerin üzerinde oynanmasıyla çekilmiş. Yönetmen, kelebeklere ve suni gübre serpen uçaklara ait arşiv görüntüleri üzerinde çoklu pozlama, çizdirme ve renklendirme yöntemleriyle oynamalar yaparak, kimin istila edilen, kimin de gerçek istilacı olduğunu sorgulayan bir görsel kompozisyon hazırlıyor.

 

İş birliğiyle

Kayıp Rüzgarlar

Zefir

Kayıp Rüzgarlar

Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Ev Sahibi <br>  Hakan Bıçakcı

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Ev Sahibi
Hakan Bıçakcı

Pera Müzesi Blog, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) işbirliğiyle, “Gece Yarısı Korku Hikâyeleri” isimli yeni ve tüyler ürpertici bir hikâye dizisi sunuyor.

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

1963 ile 1966 yılları arasında Andy Warhol, New York sanat çevresinden çeşitli kişilerin film portreleri üzerinde çalıştı. 

Félix Ziem’in Beş Çarpıcı İstanbul Manzarası

Félix Ziem’in Beş Çarpıcı İstanbul Manzarası

On dokuzuncu yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’in eserleri Işık Denizinde Bir Gezgin sergisiyle Pera Müzesi’nde.