Caryn Cline 20 yılı aşkın bir süredir, renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yaparak, tanıdık olduğumuz şeyleri farklı bir bakış açısıyla sunan ve seyircisiyle yakın iletişim kuran filmler üretiyor. Cline ilk kez (Mothlight, Garden of Early Delights filmleriyle tanınan) Stan Brakhage tarafından kullanılan ve çiçek, yaprak ve benzeri organik materyallerin direkt olarak film şeridine yapıştırılmasını içeren bu tekniğe botanicollage ismini vermiş. Normalde gözden kaçan bu küçük doğal objeler, film karesini doldurduklarında şaşılacak derecede güzellikler sunuyorlar. Yönetmen bitkileri tanıdık olmadığımız ortamlarda sunarak, “gerçekliği tamamen değiştirmeyi” hedefliyor ve bizi bitki dünyasıyla olan ilişkimizi sorgulamaya davet ediyor.
İnsan Soyu Ota Benzer
Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 12', renkli
diyalogsuz
İnsan Soyu Ota Benzer, Missouri eyaletinin kırsal bir yerindeki mera restorasyon alanını belgeleyen deneysel bir belgesel.
Kayıp Rüzgarlar
Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 3', renkli
diyalogsuz
Kaliforniya, San Clemente’de mekana has olarak yaratılan ve hem planlanmış hem de “tesadüfi” animasyonlar içeren bir botanicollage filmi.
Kelebek Felaketi
Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2019, 6', renkli
diyalogsuz
ABD’deki kral kelebeklerinin soyunun tükenmesini konu alan film, buluntu görüntülerin üzerinde oynanmasıyla çekilmiş. Yönetmen, kelebeklere ve suni gübre serpen uçaklara ait arşiv görüntüleri üzerinde çoklu pozlama, çizdirme ve renklendirme yöntemleriyle oynamalar yaparak, kimin istila edilen, kimin de gerçek istilacı olduğunu sorgulayan bir görsel kompozisyon hazırlıyor.
İş birliğiyle
Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.
Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır.
Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)