Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Caryn Cline 20 yılı aşkın bir süredir, renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yaparak, tanıdık olduğumuz şeyleri farklı bir bakış açısıyla sunan ve seyircisiyle yakın iletişim kuran filmler üretiyor. Cline ilk kez (Mothlight, Garden of Early Delights filmleriyle tanınan) Stan Brakhage tarafından kullanılan ve çiçek, yaprak ve benzeri organik materyallerin direkt olarak film şeridine yapıştırılmasını içeren bu tekniğe botanicollage ismini vermiş. Normalde gözden kaçan bu küçük doğal objeler, film karesini doldurduklarında şaşılacak derecede güzellikler sunuyorlar. Yönetmen bitkileri tanıdık olmadığımız ortamlarda sunarak, “gerçekliği tamamen değiştirmeyi” hedefliyor ve bizi bitki dünyasıyla olan ilişkimizi sorgulamaya davet ediyor.

İnsan Soyu Ota Benzer

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 12', renkli
diyalogsuz

İnsan Soyu Ota Benzer, Missouri eyaletinin kırsal bir yerindeki mera restorasyon alanını belgeleyen deneysel bir belgesel. 

Kayıp Rüzgarlar

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 3', renkli
diyalogsuz

Kaliforniya, San Clemente’de mekana has olarak yaratılan ve hem planlanmış hem de “tesadüfi” animasyonlar içeren bir botanicollage filmi.

Kelebek Felaketi

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2019, 6', renkli
diyalogsuz 

ABD’deki kral kelebeklerinin soyunun tükenmesini konu alan film, buluntu görüntülerin üzerinde oynanmasıyla çekilmiş. Yönetmen, kelebeklere ve suni gübre serpen uçaklara ait arşiv görüntüleri üzerinde çoklu pozlama, çizdirme ve renklendirme yöntemleriyle oynamalar yaparak, kimin istila edilen, kimin de gerçek istilacı olduğunu sorgulayan bir görsel kompozisyon hazırlıyor.

 

İş birliğiyle

Kayıp Rüzgarlar

Zefir

Kayıp Rüzgarlar

Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Aynalı Çıplaklar

Aynalı Çıplaklar

Türk resminde mitolojik temalara pek fazla rastlanmamakla birlikte, Aynalı Venüs gibi yaygın temaların çeşitlemeleriyle karşılaşmak mümkündür. 

Etel Adnan

Etel Adnan

1925 yılında Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan’ı anlatmaya tüm söyleşilerinde kendinden bahsederken kullandığı ilk cümleleri alıntılayarak başlamalı: “Annem İzmirli bir Rum. Babam Şamlı bir Osmanlı kurmay subayı.”

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...