Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Caryn Cline 20 yılı aşkın bir süredir, renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yaparak, tanıdık olduğumuz şeyleri farklı bir bakış açısıyla sunan ve seyircisiyle yakın iletişim kuran filmler üretiyor. Cline ilk kez (Mothlight, Garden of Early Delights filmleriyle tanınan) Stan Brakhage tarafından kullanılan ve çiçek, yaprak ve benzeri organik materyallerin direkt olarak film şeridine yapıştırılmasını içeren bu tekniğe botanicollage ismini vermiş. Normalde gözden kaçan bu küçük doğal objeler, film karesini doldurduklarında şaşılacak derecede güzellikler sunuyorlar. Yönetmen bitkileri tanıdık olmadığımız ortamlarda sunarak, “gerçekliği tamamen değiştirmeyi” hedefliyor ve bizi bitki dünyasıyla olan ilişkimizi sorgulamaya davet ediyor.

İnsan Soyu Ota Benzer

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 12', renkli
diyalogsuz

İnsan Soyu Ota Benzer, Missouri eyaletinin kırsal bir yerindeki mera restorasyon alanını belgeleyen deneysel bir belgesel. 

Kayıp Rüzgarlar

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 3', renkli
diyalogsuz

Kaliforniya, San Clemente’de mekana has olarak yaratılan ve hem planlanmış hem de “tesadüfi” animasyonlar içeren bir botanicollage filmi.

Kelebek Felaketi

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2019, 6', renkli
diyalogsuz 

ABD’deki kral kelebeklerinin soyunun tükenmesini konu alan film, buluntu görüntülerin üzerinde oynanmasıyla çekilmiş. Yönetmen, kelebeklere ve suni gübre serpen uçaklara ait arşiv görüntüleri üzerinde çoklu pozlama, çizdirme ve renklendirme yöntemleriyle oynamalar yaparak, kimin istila edilen, kimin de gerçek istilacı olduğunu sorgulayan bir görsel kompozisyon hazırlıyor.

 

İş birliğiyle

Kayıp Rüzgarlar

Zefir

Kayıp Rüzgarlar

Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.

 

Dünyadan Güncel Seramikler: 10 Sanatçı, 10 Yapıt

Dünyadan Güncel Seramikler: 10 Sanatçı, 10 Yapıt

Dünyanın önde gelen güncel seramik sanatçılarının yapıtlarından bir seçkiyi paylaşıyoruz. Seramik geleneksel olarak işlevsel ya da dekoratif nesneler için kullanılsa da, son dönemde güncel sanatçıların da odağına aldığı bir malzeme haline geldi.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

1866’da Rusçuk’ta dünyaya gelen Ali Sami, ailesiyle İstanbul’a taşınır. Üsküdar – Beylerbeyi kütüğüne kayıtlı olduğundan Üsküdarlı Ali Sami olarak bilinir.