Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Caryn Cline 20 yılı aşkın bir süredir, renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yaparak, tanıdık olduğumuz şeyleri farklı bir bakış açısıyla sunan ve seyircisiyle yakın iletişim kuran filmler üretiyor. Cline ilk kez (Mothlight, Garden of Early Delights filmleriyle tanınan) Stan Brakhage tarafından kullanılan ve çiçek, yaprak ve benzeri organik materyallerin direkt olarak film şeridine yapıştırılmasını içeren bu tekniğe botanicollage ismini vermiş. Normalde gözden kaçan bu küçük doğal objeler, film karesini doldurduklarında şaşılacak derecede güzellikler sunuyorlar. Yönetmen bitkileri tanıdık olmadığımız ortamlarda sunarak, “gerçekliği tamamen değiştirmeyi” hedefliyor ve bizi bitki dünyasıyla olan ilişkimizi sorgulamaya davet ediyor.

İnsan Soyu Ota Benzer

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 12', renkli
diyalogsuz

İnsan Soyu Ota Benzer, Missouri eyaletinin kırsal bir yerindeki mera restorasyon alanını belgeleyen deneysel bir belgesel. 

Kayıp Rüzgarlar

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2017, 3', renkli
diyalogsuz

Kaliforniya, San Clemente’de mekana has olarak yaratılan ve hem planlanmış hem de “tesadüfi” animasyonlar içeren bir botanicollage filmi.

Kelebek Felaketi

Yönetmen: Caryn Cline
ABD, 2019, 6', renkli
diyalogsuz 

ABD’deki kral kelebeklerinin soyunun tükenmesini konu alan film, buluntu görüntülerin üzerinde oynanmasıyla çekilmiş. Yönetmen, kelebeklere ve suni gübre serpen uçaklara ait arşiv görüntüleri üzerinde çoklu pozlama, çizdirme ve renklendirme yöntemleriyle oynamalar yaparak, kimin istila edilen, kimin de gerçek istilacı olduğunu sorgulayan bir görsel kompozisyon hazırlıyor.

 

İş birliğiyle

Kayıp Rüzgarlar

Zefir

Kayıp Rüzgarlar

Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir. 

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Portreler, kaçınılmaz olarak toplumsal tanınmaya ve ideolojik değişikliklere tabidir. Bu alanda yer alan eserler, toplumsal cinsiyet ve ırka ilişkin kültürel uzlaşımların yanı sıra film yıldızlarının imajlarında işleyişte olan estetik stratejileri sorguluyor.