Sanatçı Aslı Uludağ ile Posttan Kupüre Medyanın Sosyal Mekanı

Pera Yetişkin

  • 17 Mayıs 2022 / 19.30

Düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkarak metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisine odaklanan Ve Şimdi İyi Haberler sergisini çevrimiçi ortamda ziyaret ediyoruz. Ardından; hukuk, tekno-bilim ve yapılı çevre aracılığıyla örülen insan ve çevre ilişkilerini; bu ilişkiler üzerinden uygulanan şiddeti irdeleyen sanatçı Aslı Uludağ eşliğinde, medyanın sosyalliğinin günümüzde yaygın olarak dijital medyaya atfedilmesini sorguluyoruz. Bu atölyede hepsi aynı döneme ait gazete kupürlerini inceliyor, bu kupürlerden faydalanarak hayali bir gün kurguluyoruz. Ardından hep birlikte bu günü anlattığımız bir mektup yazıyor ve yine bu mektuptan faydalanarak hikayeyi çevreleyen sosyal mekanın bir diagramını hazırlıyoruz. Gazetelerin oluşturduğu sosyal mekânı inceliyor, bu mekânı yazılı ve çizili güzergahlar aracılığıyla haritalandırıyor ve sosyal medyayı bu mercekten tekrar düşünüyoruz.      

Malzemeler
Masa Üstü ya da Dizüstü Bilgisayar    

İlişkili Sergi: Ve Şimdi İyi Haberler

Sanatçı: Aslı Uludağ
Kontenjan: 10 kişi
Süre: 90 dakika

Atölye başına katılım bedeli: 100 TL
Öğrenciler için atölye başına katılım bedeli: 75 TL

Etkinlik sonunda katılımcılara e-posta aracılığıyla katılımcı belgesi gönderilecektir.

Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinlikte, rehber eşliğinde yapılan çevrimiçi sergi turundan sonra, sergiye yönelik atölye çalışması yapılacaktır.

Atölyede kullanılacak malzemeler katılımcının kendisi tarafından temin edilecektir. Katılımcıları görmek ve kişiye özgü yönergeler verebilmek amacıyla kameranızın ve mikrofonunuzun açık olması gerekmektedir. Bilet alan her katılımcı bunu kabul etmiş sayılır. 

Aslı Uludağ Hakkında

Aslı Uludağ (d. 1990), School of the Art Institute of Chicago’da Güzel Sanatlar lisans eğitimi ve Goldsmiths Ünversitesi’nde Araştırma Mimarisi (Research Architecture) yüksek lisans eğitimi aldı. Pratik bazlı araştırmalardan oluşan projelerinde, hukuk, tekno-bilim ve yapılı çevre aracılığıyla örülen insan ve çevre ilişkilerini ve bu ilişkiler üzerinden uygulanan şiddeti irdeliyor. Üretimlerini, bu ilişkileri görünür kılan performatif ve etkileşimli yerleştirme, atölye ve anlatılar oluşturuyor. Bu platformlar aracılığıyla, insan ve çevre arasında farklı ilişkilenme biçimleri teklif ediyor. Uludağ, Prince Claus Mentorship Award (2022) sahiplerinden. Önceki dönemlerde ise Arter Araştırma Programı (İstanbul, 2021) ve İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı (2021)'nın katılımcıları arasındaydı. Yakın zamanda katıldığı sergiler arasında Suyun Bildikleri (Pilot Galeri, İstanbul, 2022) ve 5. İstanbul Tasarım Bienali (2020), misafir sanatçı programları arasında ise IASPIS (Stockholm, 2021-2022), PACT (Essen, 2021) ve Gate 27 (Ayvalık, 2021) yer alıyor. Uludağ, atölyeleri ile SALT (İstanbul, 2021) ve Haus der Kulturen der Welt (Berlin, 2021)’in programlarında yer aldı ve Practices of Attunement’ın kurucu üyelerinden.

yükleniyor.. Yükleniyor...
yükleniyor... Yükleniyor...
yükleniyor.... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu

Sonsuz bir ihtimal olarak Mavi

Sonsuz bir ihtimal olarak Mavi

Yves Klein’ın mavi pigmentlerini akla getiren bir rengin perdeyi boylu boyunca kapladığını düşünün. Neredeyse 80 dakika boyunca mavinin tonlarında en ufak bir oynama olmasa bile, zihnimiz durduğu yerde durmuyor. Sabit bir maviliğe ne kadar uzun süre bakabiliriz? Mavi tonlar titreyerek, kendi gölgelerini yaratarak bize oyunlar oynamaz mı? Maviden gözlerimiz kamaşmaz mı?

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.