Tasarım Atölyesi: Gölge Kuklası

Pera Çocuk
8-12 Yaş

  • 23 Nisan 2025 / 16.00

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda geleneksel gölge oyunu tekniğinin öğrenildiği ve eğlenceli gölge kuklalarının tasarlandığı bu atölyede, çocuklar Karagöz figürlerinden ilham alarak hayal ettikleri bir deniz canlısını, eklemli bir şekilde çiziyor. Renkli jelatinler, tül parçaları ve hayal güçleri ile süsledikleri figürleri, makas ve bıçak kullanarak kuklaya dönüştüren çocuklar atölyenin sonunda tasarladıkları kuklaları gölge perdesinde canlandırarak hayallerini sahneye taşıyor. 

Atölye Yürütücüsü: Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu 
Kontenjan: 20 kişi 
Süre: 60 dakika 

Pera Müzesi'nde gerçekleşecek etkinlik ücretsizdir ve rezervasyon gerekmektedir.  

Cengiz Özek Hakkında 
Geleneksel Türk tiyatrosu “Karagöz” üzerine yaptığı çalışmaları modern tiyatro kurallarıyla sentezleyen Cengiz Özek modern bir yaklaşımla yazdığı “Çöp Canavarı”, “Büyülü Ağaç” ve “Sihirli Lamba” adlı oyunlarla Türk gölge tiyatrosu Karagöz’e yeni bir bakış açısı kazandırdı. Yine Kukla oyunu olarak kaleme aldığı “Benim Küçük Yıldızım” isimli çocuk oyununu İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda dev kuklalarla ve siyah tiyatro tekniğinde sahneledi. Ayrıca hem yazıp hem oynadığı oyunları İstanbul, Trabzon, Sivas ve Diyarbakır Devlet Tiyatroları'nda Cengiz Özek'in yönetmenliği ile sahnelerde oynanmaktadır. Kendi yazdığı, çevre sorunlarını konu alan Karagöz oyunlarıyla, beş kıtada düzenlenen kukla festivallerinde, bine yakın gösteri yaptı, konferanslar verdi, Karagöz üzerine yapım ve oynatım atölyeleri düzenledi. Çalışmalarından dolayı, çeşitli ülkelerde “En İyi Oyun”, “En İyi Aktör” gibi birbirinden farklı ödüller kazanan Özek, kurucusu olduğu “İstanbul Karagöz Kukla Vakfı” başkanlığını, “Uluslararası İstanbul Kukla Festivali” genel sanat yönetmenliğini, “İstanbul Kukla Müzesi-Tiyatrosu” kuruluş hazırlıklarını sürdürmektedir.

yükleniyor.. Yükleniyor...
yükleniyor... Yükleniyor...
yükleniyor.... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Bizans'ta Şifalı Bitkiler

Bizans'ta Şifalı Bitkiler

Bitkilere dair bilgi birikimi ve şifa uygulamaları yakın ilişki içindedir. Bazı köklerin toksik ve halüsinojenik doğası ve bunları koparmanın tehlikeleri, mitsel ya da büyülü bir nitelik ve güce sahip olmuştur.

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı. 

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Bizans’ta hastalık ve şifayı kuşatan inançlar, mitlerden, astrolojiden ve Akdeniz havzasında, Yahudiler, Mısırlılar, Mezopotamyalılar ve Yunanlılar tarafından uygulanan büyülerden çıkmıştır.